Det blir varmere på Svalbard. I 73 måneder på rad har det vært varmere enn normalt. Det er på grunn av endringene i klimaet. Det gjør at permafrosten smelter mer og mer. Det er jord som er frosset hele året Det skriver nyhetsbyrået NTB.
– Dette blir det varmeste året siden vi begynte å måle. Det var i 1899. Det blir en ny rekord, sier Ketil Isaksen. Han forsker på klima ved Meteorologisk Institutt.
Det har vært null grader i gjennomsnitt hele året.
– Det er to grader mer enn forrige rekord. Det var i 2006, sier forskeren til NTB.
Varmen i lufta påvirker frosten i bakken. Det viser helt nye målinger. Om sommeren tiner det øverste jordlaget over permafrosten.
– Permafrosten er mest oppvarmet nær overflaten. Men vi har målt helt ned til 80 meter. Det er det dypeste noen gang, sier Isaksen.
Det har vært en mild høst. Derfor har ikke bakken frosset i september. Det gjør den vanligvis. Baken frøs først i november. Det har heller ikke vært mye snø denne måneden.
– Det har vært mest regn i november, sier forskeren
Det er ikke bra hvis bakken tiner mer og mer. Frosten holder bakken på Svalbard stabil. Hvis den tiner, blir bakken ustabil. Det kan ødelegge hus, veier og vannledninger.
Det kan også skape ras av jord eller snø. Særlig hvis det regner mye samtidig. Det sier Odd-Arne Mikkelsen. Han jobber i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). De jobber med å sikre at befolkninga i Norge har vann og strøm.
Tidligere i november kom det mye regn på Svalbard. Da raste det mye jord og leire. Folk måtte reise fra husene sine.
– Når det blir varmere og våtere får vi nye utfordringer. Hvis det regner på snø, kan snøen rase, sier Mikkelsen.
LES MER: Folk må reise fra hjemmene på Svalbard
Isen smelter også på Svalbard. Det er vanligvis mye is på havet i november. Men ikke nå.
– Vi har aldri sett så lite is, sier Isaksen.
Lars Henrik Smedsrud sier det er på grunn av klimaendringene. Det blir varmere på hele jorda. Smedsrud forsker på jordas hav og sjøer. Det er fortsatt 3-4 grader i Isfjorden. Den er ved Svalbard.
Smedsrud forteller at det fortsatt er 3 til 4 grader i Isfjorden på vestkysten av Spitsbergen. Vanligvis fryser isen i oktober. Nå fryser det mye seinere, ifølge Smedsrud.
– Men vi tror at det fortsatt vil fryse til om vinteren. Da er det ikke noe sol.
Det finnes ikke lenger normalt vær på Svalbard. Det sier Kim Holmén. Han er direktør for Polarinstituttet. Han sier klimaet på Svalbard fortsatt vil forandre seg lenge.
– Det blir varmere i havet, på land og i lufta. Det påvirker både mennesker og dyr, sier han.
LES MER: Uværet gir seg