«Nå kan du snart låne e-lydbøker på biblioteket».
Det sto i pressemeldingen fra Kulturdepartementet 18. juni 2019. Men mange venter fortsatt.
– Her er jeg like utålmodig som brukerne. Heldigvis nærmer vi oss en løsning, sier kulturminister Trine Skei Grande til NTB.
To ting bremser for at folk får tilbudet: teknologi og avtaler. Bibliotekene må ta i bruk en app, forklarer Svein Arne Tinnesand. Han jobber ved Nasjonalbiblioteket. Appen heter Ebokbib.
– Den gir brukerne mulighet til å låne e-lydbøker. I tillegg må bibliotekene kjøpe inn og tilby de digitale lydbøkene, sier Tinnesand.
Bibliotekene har en egen ordning for å kjøpe inn bøker. Lydbøkene må inn i denne ordningen.
– Der har forlagene vært trege, sier han.
Enkelte bibliotek har vært mer frampå. Det gjelder for eksempel Sølvberget bibliotek i Stavanger i Rogaland. De begynte å bruke appen Ebokbib allerede for ett år siden.
– Så snart det var mulig, begynte vi å kjøpe inn e-lydbøker. Utvalget har vært begrenset. Men det begynner endelig å bli mer å velge i, sier Mette Langeland ved Sølvberget.
Tilbudet er veldig populært. Det har skjedd uten at Sølvberget har informert brukerne spesielt mye.
– Vi har ikke trengt å reklamere for det i det hele tatt. Det går av seg selv, sier hun.
Men de fleste nordmenn har fått et dårligere tilbud enn før. Årsaken er at bibliotekene nå har færre lydbøker på CD-plater. Det skjer fordi e-lydbøker skal komme i stedet.
Et dårligere tilbud er et problem, sier Knut Skansen. Han er sjef på Deichmanske bibliotek i Oslo. De har fortsatt lite å tilby på Ebokbib.
Skansen er redd for at særlig unge blir påvirket. De får andre medievaner når de mangler et godt tilbud fra biblioteket.
– Det er et problem hvis vi ikke kan gi folk norsk litteratur på nye formater. Ikke alle kan abonnere på strømmetjenester, sier han.
Skansen sier at de er nær en løsning. I løpet av november skal biblioteket få flere e-lydbøker, opplyser han.
Men samtidig er Bibliotekarforbundet bekymret. Det krever vanskelige avtaler om lisenser for å tilby e-bøker. Ordningen blir veldig dyr. Det kan gi et dårlig tilbud, sier forbundet.
– Jeg tviler på at folkebibliotekene klare å bygge samlinger av e-lydbøker, sa Ørjan Persen på en konferanse i oktober. Han leder ebokutvalget i Bibliotekarforbundet.