Klar mening

17. mai: – Inviter naboen på en kopp kaffe

– Jeg tenkte at det ville være svært vanskelig å få venner i denne lille byen, skriver Jimita Toraskar.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

I Norge sier vi ofte at «det første steget er det vanskeligste». Dette gjenspeiler en felles oppfatning om at nordmenn generelt sett ikke er de mest utadvendte når det gjelder å ta initiativet i sosiale situasjoner.

Men selv om denne oppfatningen er utbredt, har min erfaring vært annerledes. Etter å ha bodd i Norge i åtte år, har jeg fått muligheten til å bo i flere forskjellige byer. Både for korte og lengre perioder. Jeg flytter dit jobben fører meg. Det har gitt meg et unikt perspektiv på integrasjon og fellesskap.

I fjor flyttet jeg til Ås i Akershus. I starten tenkte jeg at det ville være svært vanskelig å få venner i denne lille byen. Jeg er verken en student ved universitetet eller har dedikerte idretts-interesser som mange her har.

Men jeg var nysgjerrig på å prøve, og jeg bestemte meg for å ta det første steget. Hva er vel en bedre dag å åpne dørene og ønske nye begynnelser velkommen enn 17. mai?

Jeg føler at dette er den beste dagen i året, hvor folk er glade, livlige og spente.

Min mann og jeg skrev en åpen invitasjon på en Facebook-gruppe. Vi inviterte naboene og andre i lokalsamfunnet vårt på en kopp kaffe. Umiddelbart fikk jeg positive tilbakemeldinger på innlegget mitt. Jeg hadde åpent invitert naboene mine på en kopp kaffe. Men de kom til meg med en enda varmere gest ved å ta med vin og ostekake. Som jeg sa, ikke vent på at noen andre skal ta det første steget.

Da jeg kom til Norge, var det klart for meg. For å være faglig vellykket i dette landet, måtte jeg også være personlig vellykket. Jeg oppmuntrer alle som leser denne artikkelen, til å invitere en nabo på en kopp kaffe. Det vil gi en ny mening til 17. mai-feiringen.

Integrasjon kan være utfordrende. Spesielt i et samfunn som kan virke reservert ved første øyekast. Men jeg har lært at små initiativer kan føre til stor glede og fellesskap. Ved å ta det første steget, kan vi alle bidra til å skape et mer inkluderende og lykkelig samfunn. Ikke bare på 17. mai, men hver eneste dag.

Så hvorfor ikke ta sjansen i år og invitere en nabo på en kopp kaffe? Du vet aldri hvilken glede det kan bringe både deg og dine naboer.