Klar mening

– Velkommen tilbake til Verdal, Reem

– Historien trenger å bli fortalt, slik at stemmene blir hørt i samfunnet og i debatt i det offentlige rom, skriver Hilde Daleng.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Varaordføreren i Verdal svarer på Reem Alatasis innlegg. Alatasi skrev om hvordan det er å bli integrert i Verdal sammenlignet med storbyen. Valget av bosted falt til slutt på Oslo. Les hele hennes innlegg her.

Jeg leste dine ord i debatt i Klar Tale. Det er vondt å lese historien din, der du beskriver å bli tvunget på på flukt. Historien trenger å bli fortalt, slik at stemmene blir hørt i samfunnet og i debatt i det offentlige rom.

Mennesker blir drevet på flukt fra alt som betyr noe i livet. En spent situasjon i verden fører til flere mennesker på flukt. De må starte på nytt – uten de blanke arkene, fordi arkene er farget mørke av det de har opplevd fra hjemlandet. Og teksten på de mørke arkene er uforståelig i det nye landet.

Norge gir mennesker trygghet gjennom demokrati og rettsstaten. Samfunnet har blitt bygd opp over generasjoner, og nå er det vi som har ansvaret for å føre videre demokratiet og bygge samfunn. Fra generasjon til generasjon utvikles og overføres holdninger.

Barnehage og skole er en viktig institusjon for å utvikle samfunnet. Men det er også en møteplass for foreldre. Idrett og kultur, der ildsjeler gjør en viktig jobb, gir tilbud på fritiden i lokalsamfunnene. Å skape et samfunn som er trygt og godt å leve i, som gir oss en tilhørighet, er alle sitt ansvar.

Verdal er bygd og by der bygde-samfunnene og deler av tilbudene i by driftes på frivillighet. Det er et iboende ønske om at Verdal skal være et godt sted der du kan vokse og utvikle deg. Integrering handler om å ha gode strukturer i samfunnet til alle. Men det handler også om å se hvert enkelt menneske.

Reem Alatasi, du er hjertelig velkommen tilbake til Verdal, hvis du får nok av storby. Det er mulig å bo i Verdal, men heve blikket og se på hele regionen som et sted å jobbe. Det åpner flere muligheter. Det er billigere å bo enn i storbyen. Det er et sted der du blir sett og har mulighet til å bidra. Og det er mange spennende muligheter for jobb i 60 minutters avstand.