Leder

Vi må ta kampen for Kongo

Mobilen er blitt vår følgesvenn. Den er med oss overalt. Vi bytter til stadig nye mobiler. Eller skaffer oss elbil. I batteriene til begge finner du metallet kobolt. Et metall som i stor grad kommer fra gruver i DR Kongo.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Landet har svært mange metaller. Men mange gruvearbeidere jobber på gamlemåten, med lite sikkerhet. Ulykkene er mange. Barn jobber i gruvene.

Dessverre er det ikke den jevne kongoleser som får pengene fra de enorme ressursene. Han eller hun opplever farlige arbeidsforhold og lav lønn, ofte under minstelønn. Ironisk nok er DR Kongo fortsatt et av de fem fattigste landene i verden. Det skriver Verdensbanken.

Både gruveselskapene og de som bruker metallene i sine produkter må stille flere krav. Gruveselskapene har økonomi til å sikre menneskerettighetene, ifølge IBGDH.

Endringer kan bare skje om flere vil bidra til å skape dem. Både blant gruveselskapene, produsentene - og deg som kjøper produktet. Det er en felles kamp som vi må ta sammen, på vegne av de som fortjener en tryggere hverdag og en skikkelig betaling for strevet.