Norge

Gir kvinner skylda for forliset

Fregatten Helge Ingstad ligger nesten helt under vann. Nå mener flere at kvinner er årsaken til ulykken.

Kvinner blir kritisert og tullet med. Det skjer i lukkede grupper i sosiale medier.

Kvinner er ikke flinke til å styre en fregatt, antyder flere. Dette skjer etter at krigsskipet Helge Ingstad kolliderte med et tankskip. Ulykken skjedde i Øygarden i Hordaland for over en uke siden.

– Det blir framstilt som om vi er årsaken til ulykken. Det er urimelig. Vi var ikke en gang om bord, sier kvinnelige navigatører til avisa Aftenposten.

Det ble skrevet en artikkel i Forsvarets forum i 2017. Denne artikkelen blir delt i sosiale medier. I artikkelen sto det at fire av fem navigatører på KNM Helge Ingstad var kvinner. Slik var det da artikkelen ble skrevet.

Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett. Han har kommentert forliset. Han skriver om andelen kvinner i Forsvaret. Og at det påvirker den profesjonelle «kulturen».

– Forsvaret blir svekket av en kultur som er tilpasset kvinner, sier han til Aftenposten. Det gjør Forsvaret mindre effektivt, mener han.

Hanne Bjurstrøm reagerer. Hun er diskriminerings- og likestillingsombud.

– Lurås gir ikke inntrykk av å forstå hva Forsvaret er i dag.

Sjefen for Sjøforsvaret har også kommentert saken.

– Vi lever i 2018. Det er rart at noen fortsatt snakker slik i en tid der folk er så opplyste. Det sier mye om dem som har slike holdninger, sier Nils Andreas Stensønes.

Fregatten skal hentes opp av vannet. Men det kommer til å ta tid.