Norge

Påskesola kan være farlig

Vil du nyte sola i påsken? Sjekk hvor sterkt sola stråler. Og smør deg med solkrem.

Påsken er tidlig i år. Likevel er det viktig å beskytte seg mot sola.

I år er du sannsynligvis i Norge i påsken. Kanskje er du på fjellet eller ved sjøen? Begge disse stedene tar sola ekstra godt. Faktisk øker snøen solstrålingen med opp mot 50 prosent. Også sjøsprøyt og bølger gir refleksjon fra sola.

– Strålingen som treffer huden og øynene, forsterkes. Det skjer når man er på sjøen eller i områder med snø. Uten beskyttelse kan du bli solbrent og snøblind. , sier seksjonssjef Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Hun ber alle om å huske både solkrem og solbriller når de skal ut på tur.

Du kan også sjekke hvor sterk strålingen fra sola er. Det finnes egne oversikter over denne UV-strålingen. Den finner du blant annet på yr.no. Den viser strålingen, uansett hvor du er i verden.

I fjor var det et «ozonhull» over Arktis i påskeuka. Det ga ekstra sterk UV-stråling i klarvær. I år er det ikke varslet noe sånt. Men strålingen kan være veldig forskjellig fra dag for dag.

Kreftforeningen minner om at folk blir mer solbrent her i landet enn på reise til andre varmere land.

De sier at vi må huske å beskytte oss mot sola, selv om påskeferien blir her i landet.

– Det er godt for både kropp og sjel å være utendørs. Men det er faktisk mer vanlig å bli solbrent her i Norge enn når vi er på solreise, sier Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Mange blir solbrent når de ikke tenker at de skal sole seg. Men de er bare er ute en liten stund. Kanskje skal de for eksempel jobbe i hagen. Om våren øker sola og UV-strålingen mest fra dag til dag.

Kreftforeningen har flere råd om du skal ut i sola:

  • Unngå å bli solbrent
  • Begrens tiden du er i den sterkeste sola
  • Klær og noe på hodet beskytter godt
  • Bruk rikelig med solkrem
  • Bruk solbriller
  • Sjekk UV-varselet om hvor sterk sola er.
    (Kilde: Kreftforeningen. no og NTB)