Marianne Evensen er en av mange som ble dømt i den såkalte Nav-skandalen. Hun er sekretær i organisasjonen Nav-it. De vil starte et gruppe-søksmål mot staten.
Nav tolket regler feil. Det førte til at mange ble dømt for trygdebedrageri. Flere tusen måtte også betale tilbake trygd de egentlig hadde rett på. Evensen er én av mange som måtte sone i fengsel.
Evensen og Nav-it samarbeider med advokatfirmaet Elden. De håper å få med som mange som mulig på søksmålet.
– Det handler om å samle flest mulig. Sånn at alle har en mulighet til å få fremmet sin sak. For saken går helt tilbake til 1994. Det er fryktelig mange som er berørt, som ikke har kommet fram. Fordi fokuset har vært på det som skjedde siden 2012, sier Evensen til Klar Tale.
Først regnet Nav med de hadde tolket reglene feil siden 2012. Men reglene har blitt tolket feil helt siden 1994. Det sa Efta-domstolen i vår. Dermed er det mange flere ofre for skandalen enn det som først ble oppdaget.
Mange har tatt oppfordringen om å bli med på søksmålet. Nav-it har fått massevis av henvendelser siden søksmålet ble kjent, ifølge Evensen.
– Det tikker inn med både e-post og tekstmeldinger. Folk skriver om det de opplever som en håpløs kamp. Både mot saksbehandlere og systemet. De har ikke orket å ta det med Nav, de blir utslitt. Nå er det vår jobb å gå igjennom alle e-postene. Og få sendt dem videre til advokat som ser på det juridiske, sier hun.
Hun forteller om folk som har vært redde for å ta kontakt med advokat på egenhånd. De har vært livredde for å sitte igjen med advokat-regningen.
– Det er ikke alle som er like sterke. Mange av disse menneskene er syke. Det er derfor de er i Nav-systemet. De har ikke all verdens kapasitet til å ta tak i ting. Vi vil samle så mange som mulig av dem i gruppe-søksmålet, sier Evensen.
Mange av de dømte i Nav-skandalen forsto ikke Nav sine regler. Det viste en undersøkelse Klar Tale gjorde av de første dommene i saken. Det kan du lese mer om i denne saken:
Mange sier at det er takknemlige for at Nav-it tar kampen gjennom søksmålet, sier Evensen.
– Vi håper å få til at alle feilene blir rettet opp. Og at vi kan sørge for at denne type feil ikke skjer igjen, sier hun.
Evensen forteller at Nav-it skulle ha et møte med Arbeids- og sosialdepartementet neste uke. Men etter at de varslet søksmål, flyttet departementet møtet til etter valget.
– Ingen av politikerne har ønsket å si noe om søksmålet nå, sier hun.
Nav-skandalen ble kjent i 2019. Da ble det oppdaget at Nav i flere år hadde tolket og brukt regler feil. De hadde nektet folk å motta trygd mens de var på reise i et annet land i EU eller EØS. Men folk hadde krav på det.
I juli ble en sak behandlet i Høyesterett. Den mente at reglene kan ha blitt brukt feil helt siden 1994. De frikjente da en mann. Han var tidligere dømt til fengsel for å ha vært på ferie i Italia mens han fikk penger fra Nav. Det er ventet at dommen vil føre til en endring i hvordan slike saker skal bli behandlet i framtiden. Dermed kan også flere bli frikjent.