Aldri før har Vinmonopolet solgt flere liter vin og sprit. Rekorden kan bli stående i flere tiår. Det sier kommunikasjons-sjef i vinmonopolet, Jens Nordahl.
– Det er nok en rekord som kommer til å bli stående veldig lenge. Trolig noen tiår, hvis vi blir ferdige med pandemien, og samfunnet kan åpne opp igjen, sier han.
22. desember passerte vinmonopolet fjoråret i salg. Nordmenn har kjøpt 115,5 millioner liter drikke i 2021. Vinmonopolet tror de vil selge 3 millioner liter til før året er slutt.
I 2020 kjøpte nordmenn mer alkohol enn noensinne. Nå blir det altså satt ny rekord igjen. Grunnen til at salget blir høyere i år, er Norge stengte ned først i mars i 2020.
Det er liten tvil om at pandemien er mye av årsaken.
Nordahl sier at mindre handel over grensa og på taxfree gjør at flere drar på vinmonopolet.
– I tillegg har det vært mindre skjenking på utesteder store deler av året, forklarer han.
Selv om salget har økt, betyr ikke det at nordmenn drikker mer. Faktisk kan det være en liten nedgang, siden nordmenn har vært mindre sosiale.
– All data tyder på at forbruket har vært ganske stabilt. Også under pandemien, sier Nordahl.
![Vin og drinker serveres i baren på Debaser Strand i Stockholm i forbindelse med gjenåpning av Sverige etter pandemien tidligere i år.
Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÄN / NTB](https://cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/36IML2374E7M5XMEG2ZZRWUZHU.jpg)
For selv om Vinmonopolet selger vin og sprit som aldri før, trenger ikke dette bety at nordmenn drikker mer enn før.
– All data tyder på at forbruket har vært ganske stabilt over tid, også under pandemien, sier Nordahl.
Byrået Opinion jobber med å lage meningsmålinger. Deres undersøkelse viser at sju av ti nordmenn drikker like mye som før.
Rundt 20 prosent svarer at de drikker mindre. 10 prosent svarer at de drikker mer.
Rødvin drikkes mest av nordmenn. I 2021 ble det solgt 53 millioner liter rødvin i Norge.
Salg av musserende vin, rosévin og sider øker desidert mest. Spritsalget har også økt, med sju prosent. Nordahl tror det er fordi færre nordmenn har handlet på taxfree i år.
– Når taxfreesalget stopper, vil noe av dette salget flytte seg over til oss, sier han.