Norge

Våren kan irritere vettet av oss

Nesen renner og øynene klør av pollen. Nå starter en plagsom tid for veldig mange.

– Pollen-sesongen pleier å starte nå i disse dager, sier Helle Grøttum til Klar Tale. Hun er generalsekretær i LHL Astma og allergi. Samtidig varierer været fortsatt. Fra kulde til mildvær, og til kulde igjen. Mildt vær og sol får trær til å slippe pollen, slik at de kan formere seg. I pollen er det proteiner som mange reagerer på.

Resultatet er rennende nese, øyner som klør og tretthet. Noen er veldig plaget, mens andre merker mindre til det.

Omtrent to av ti har pollen-allergi, ifølge Grøttum. Pollen fra noen typer trær kan spre seg over store avstander. Som hassel, bjørk og or. Av og til kan vi få pollen fra Sverige og Russland, sier hun. Den sprer seg med vinden.

Allergi kan ligne vanlig forkjølelse. Men en forkjølelse gir deg gjerne vond hals og kanskje feber. Det gjør ikke allergien. Folk som bruker medisin mot pollenallergi, bør ta den i god tid før sesongen starter. Og medisin vil bare virke om det er allergi du har.

– Jeg vil råde folk til å kjenne sin egen pollen-kropp, sier Grøttum.

Får du plager på samme tid hver vår, kan det godt være allergi. Pollen-allergi er som regel ikke farlig. Men den kan være veldig plagsom, sier generalsekretæren.

Vi deler gjerne pollen-sesongen inn i tre deler. Først er det vår. Da blomstrer trærne. Først ut med pollen er hassel og or. Når sesongen er i gang, varierer fra år til år og fra sted til sted. Været har mye å si. Senere på våren er det bjørk som får nesene til å klø. Så byr sommeren på pollen fra gress. På sensommer og høst er det burot sin tur.

Selskapet Airmine varsler om pollen. De advarte allergikere om pollen i lufta allerede i januar. En unormal mild vinter i Europa lurte naturen. Varmen satte fart på produksjonen. Pollen spredde seg fra Europa til Norge med vinden. Sent i januar begynte norske trær så smått å slippe pollen.

Blomstrende bjørk er selve symbolet på vår. Men bjørka er den som gir flest av oss plager. I fjor tok bjørka det rolig. Det betyr at de kan slippe mer pollen i år.

– Vi regner med at det blir ganske mye bjørkepollen i år, sier Hallvard Ramfjord til kanalen TV 2. Han er pollen-analytiker.

Tips til deg som er allergisk:

Følg med på varsler for pollen og vær. Vær har mye å si for spredning.

Ta allergi-medisin i god til før du begynner å reagere. Helst en uke før spredning. Du kan ta øyedråper når plagene starter.

Dekk deg til på håret. Bruk briller for å beskytte deg mot pollen. Polen fester seg i pelsen på kjæledyr. Børst dem gjerne før de går inn.

Ta gjerne en ekstra vaskerunde i huset når det er pollen ute. Skift putetrekk daglig.

Regn er en allergikers beste venn. Nyt regnværet ute.

Kilde: LHL Astma og allergi.

---

Fakta: Pollen plager mange

  • Trær slipper pollen når det er varmt ute.
  • I pollen er det proteiner mange av oss reagerer på.
  • Folk får rennende nese og nyser mye.

---