Norge

Hvorfor feirer vi påske?

Påsken blir feiret verden rundt. Navnene på hver dag forteller en historie.

Mange forbinder påsken i Norge med hyttetur, appelsin og sjokoladen Kvikklunsj. Men hvorfor har vi fri i påsken, egentlig?

Påsken er den eldste kristne høytiden. Mennesker samles over hele verden. De lytter til historien om Jesu lidelse, død og oppstandelse.

Påsken varer i 40 dager. Den blir avsluttet når pinsen begynner. De forskjellige dagene betyr forskjellige ting. Tiden før påske blir kalt for den stille uke.

Tidligere var det tradisjon å faste denne tiden. Derfor ble dagene kalt askeonsdag og fetetirsdag.

Alle dagene før selve påskedagen har også spesielle navn. De sier noe om hva som skjedde med Jesus de dagene.

---

Ulike dager i påsken:

Den stille uke er navnet på uken mellom palmesøndag og påskedag.

Påskeuken er mellom første påskedag og andre søndag etter påske. Men folk bruker det ofte om det som blir kalt den stille uke.

Palmesøndag er søndag før påske. Den feires til minne om da Jesus red inn i Jerusalem. Han kom ridende på et esel. Jesus ble hyllet som en konge, og folk strødde palmegrener på veien til ære for ham.

Skjærtorsdag er torsdag i den stille uke. På denne kvelden spiste Jesus et måltid med sine disipler. Jesus vasket disiplene sine føtter. Navnet «skjærtorsdag» kommer antakelig fra det gamle ordet skira. Det betyr «renselse». Senere blir han pågrepet.

Langfredag feires til minne om Jesu død. Jesus blir korsfestet, lider og dør. Han blir begravlagt før solnedgang.

Påskeaften er kvelden før påskedag.

Påskedag er dagen da Jesus sto opp fra de døde, ifølge evangeliene. Maria Magdalena var den første som så den tomme graven. Det er alle fire evangeliene enige om.

---

Kilder: Kirken.no, Store norske leksikon, Kristendommen.no