Norge

Denne typen pollen plager folk nå

Pollen fra bjørk plager mange nordmenn i disse dager.

Årets pollen-sesong var i gang for en god stund siden. Men nå er spredningen av bjørkepollen i god gang. Det kan være plagsomt for mange.

Pollen-allergi er den vanligste formen for allergi. I overkant av 20 prosent av nordmenn har pollen-allergi. Det melder Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Det gir spesielt symptomer på våren og sommeren.

---

Symptomer:

  • Rennende, kløende og tett nese
  • Rennende, kløende og røde øyne
  • Kløe i svelget
  • Hoste
  • Nysing

Kilde: Helse-Norge

---

Pollen-sesongen kan bli delt inn i tre deler. Først er det vår. Da blomstrer trærne. Hassel og or er først ut med pollen.

Når sesongen er i gang, varierer det fra år til år og fra sted til sted. Været har mye å si. Senere på våren er det bjørk som får nesene til å klø. Så byr sommeren på pollen fra gress. På sensommer og høst er det burot sin tur.

Hos Pollenkontroll kan du se varsel for pollen. Den viser at det ikke er noe pollen fra burot i luften mandag 8. mai i Oslo. Det er veldig lavt med pollen fra gress.

Derimot er varselet for pollen fra trær moderat. Nå om dagen er det mest pollen fra bjørk. Det var forventet.

– Det var liten spredning av bjørkepollen i fjor. Vi får sjeldent to snille sesonger på rad, sa Hallvard Ramfjord til kanalen NRK i slutten av mars. Ramfjord er seniorforsker ved NAAF.

Bjørka avgir store mengder pollen, og gir derfor store plager. For mange er bjørka den eneste tresorten som gir symptomer på allergi.

Spredningen av pollen hos bjørk starter ofte i overgangen fra april til mai lengst sør. Noen uker senere starter det lengst i nord og oppover mot fjellet. Bjørka blomstrer vanligvis i omtrent tre uker.

Pollen fra bjørk spres med vinden over store områder.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).