Norge

Frps listetopp i Oslo blir tvangsutmeldt av Frp

Lars Petter Solås fratas medlemskapet i Fremskrittspartiet. Det skjer etter hendelsene under et nachspiel på landsmøtet i partiet.

Norge — Politiker Lars Petter Solås var nummer 1 for Fremskrittspartiets (Frp) i Oslo. Han sto på toppen av partiets valgliste. Men nå får han ikke lenger være medlem av Frp. Årsaken er det som skjedde landsmøtet i april. Da var han ufin og truet journalister på et nachspiel. En av journalistene skal ha blitt tatt i skrittet. Han truet og tok kvelertak på andre. Solås har beklaget.

– Saken har vist at tilliten til Solås er borte, sier Frp-leder Sylvi Listhaug i en pressemelding. Hun forklarer at partiet har nulltoleranse for å oppføre seg på den måten.

– Det skal være trygt å være blant Frp-ere i alle sammenhenger for journalister og alle andre, sier hun.

Solås har innrømmet at det var mye alkohol involvert. Han har sagt at han har søkt hjelp.

– Jeg har dummet meg ut. Under landsmøtet lørdag 29. april drakk jeg altfor mye og mistet kontroll over meg selv. På et nachspiel oppførte jeg meg hensynsløst mot flere journalister. Flere aviser har omtalt hendelsene, skrev Solås i et innlegg på Facebook.

Listhaug sier hun håper Solås får den bistanden han trenger, for å unngå å komme i en slik situasjon igjen.

Magnus Birkelund står i dag på andreplassen på Oslo Frps liste. Han er klar til å overta om partiet ønsker det. Det sier han i en SMS til Aftenposten.

Frp har bestemt at Solås fratas muligheten til å kunne velges til tillitsverv i Frp. Det gjelder fram til 1. januar 2027. Han fratas også muligheten til å kunne være med på arrangement og møter med Frp. Det gjelder fram til 1. januar 2026.

Journalistene som var på nachspilet, jobber i Dagbladet og Nettavisen. Dagbladet har besluttet å ikke anmelde saken. Nettavisen avventer Frps behandling.

Solås har uttalt at episodene på landsmøtet er et stort, sort hull for ham.

– Oppførselen som har blitt beskrevet, er åpenbart fullstendig uakseptabel. Det er selvsagt ingen unnskyldning at alkoholen påvirker min dømmekraft her. Jeg vil ta ansvar for min oppførsel.

Solås er utpekt som førstekandidat for Oslo Frp. Derfor er dette en sak som får stor betydning for Oslo. Helge Fossum er assisterende general-sekretær for Frp. Han sier de som parti har mange gode kandidater og god politikk i hovedstaden.

Sentralstyret bestemte søndag å frata Solås medlemskapet i partiet. De tar til orientering at Solås selv har søkt helsehjelp. De vil at han søker om fritak fra sitt kandidatur som kandidat til valglister i Oslo bystyre og bydelsutvalg. Hensikten er å ha fokus på egen helse. Hvis han gjør det, kan han melde seg inn i partiet igjen fra 14. mai 2024.