Norge

Dette blir nytt 1. juli

Foreldre får mer i barnetrygd. Og tollere kan sjekke om du er beruset. 1. juli kommer flere endringer.

1. juli kommer flere endringer i regler som du kan merke. Her får du en oversikt over noe som er nytt.

Vi betaler nettleie for å få strøm i husene våre. Flere selskaper krever mer penger på nettleie fra 1. juli. For eksempel selskapet Linja. Der blir prisen på nettleie i snitt 288 kroner dyrere i året. Hos BKK blir prisen 750 kroner dyrere for leiligheter. For eneboliger blir prisen 2.200 kroner dyrere. Også Elvia AS varsler høyere priser i løpet av høsten. De har rundt to millioner kunder på Østlandet.

Foreldre får mer penger i barnetrygd. Har du barn mellom 0 år og 6 år? Da vil du få 43 kroner mer i måneden. Er barnet mellom 6 og 18 år? Da får du 227 kroner mer i måneden.

Får du sosialhjelp? Fra 1. juli kan enslige få 7.550 kroner i måneden. Ektepar og samboere kan få 12.600 kroner. Personer i bofellesskap kan få 6.350 kroner.

I Stavanger blir det gratis å reise kollektivt. Det er den første byen i Norge som lar folk reise gratis. Men gratis reise gjelder kun for de som bor der.

Prisene for mat blir vanligvis høyere 1. februar og 1. juli. Men kjeden Rema 1000 sier de skal ha mer jevnlige økninger. Det er usikkert hvordan resten av matbutikkene vil gjøre det.

Nyhetsbyrået NTB har spurt Norgesgruppen og Coop. Men de kan ikke si hvordan utviklingen av prisene blir hos dem fremover. Årsaken er konkurranse-loven.

Men Coop sier at deres lavpriskjede Extra har låst prisene på hundre sommervarer. Det betyr at de ikke blir dyrere. Prisene er låst til 13. august.

Fra 1. juli trenger du ikke å møte legen fysisk for å få sykemelding. Nå kan du få sykemelding over nett. Dette kalles en e-konsultasjon. Kravet er at legen din kjenner deg og diagnosen din. Legen må vurdere om det er forsvarlig gi sykemelding over nett. E-konsultasjon kan også brukes når det er risiko for å smitte andre.

Tollere stopper mange kjøretøy til kontroll. De kan nå sjekke om du er beruset. De får teste promillen din hvis de mistenker at du er beruset. De kan også holde bilførere tilbake med makt.