Verden

Har du hørt om fristaden Christiania?

Det har blitt solgt hasj i bydelen i Danmark i over 50 år. Nå ønsker de endringer.

Christiania er en bydel i København i Danmark. Christianias historie startet i 1971. Det er et gammelt militært område ved Københavns sentrum.

Hippier flyttet inn for å lage sitt eget frie samfunn. De bestemte at det skulle være lov å røyke hasj. Men de ville ikke ha andre narkotiske stoffer.

Christiania regner seg som en fristat. De har sine egne regler uavhengig av den danske stat.

Rundt 1.000 mennesker bor i Christiania. De siste årene har det blitt mer kriminalitet og vold mellom gjenger der.

Nå skal det skje endringer.

– Enda en skyting og enda et drap har rystet Christiania, skriver Christianias pressegruppe i en pressemelding.

En person ble drept i København lørdag kveld. Fire ble skadet. To menn med masker startet å skyte i Pusher Street i Christiania.

Gata blir brukt til å salg og kjøp av hasj, skriver nyhetsbyrået NTB. Mennene skal ha skutt rundt seg med pistol. Så gikk inn i bygningen Stjerneskibet. Der er det en kafé.

De drepte en 30 år gammel mann. Han ble truffet med seks skudd. Avdøde skal ha hatt noe med gruppa Hells Angels å gjøre, skriver NTB.

– Dette kan ikke fortsette. Det får ikke fortsette. Det skal ikke ødelegge flere liv, skriver de i pressemeldingen.

Pusher Street skal stenges. Slik at volden ikke sprer seg til områdene rundt gata. Det har de som bor i Christiania bestemt på et møte søndag, opplyser de.

Men de som bor i Christiania klarer ikke stenge Pusher Street selv, skriver de. De mener at det ikke går mens det er en kamp om markedet for hasj.

En løsning på problemet er at staten styrer salget av hasj. Men det kan vi ikke vente på. Politikerne bruker for lang tid, skriver de.

Det har blitt solgt hasj i fristaden Christiania i mer enn 50 år.

– Det er en historisk periode som tar slutt nå.