Norge

Snart tid for influensa

Feber, snørr og vond hals. Vinter er influensatid. Og ett virus kan kanskje skape trøbbel for oss.

Under pandemien var det lite influensa. Vi var mindre sammen, og få av oss ble syke. Men fjoråret var ganske heftig, ifølge Folkehelse-instituttet (FHI). Da herjet både influensa, korona og RS-virus på samme tid. Instituttet følger med på hvor mange som må på sykehus med viruset.

– Det er vanskelig å si hvordan årets sesong blir, sier Trine Hessevik Paulsen til Klar Tale. Hun er lege og jobber i FHI.

Flere ulike influensavirus kan gi deg influensa. FHI er særlig spent på ett av dem. Typen H3N2, influensatype A. Fordi det er lenge siden dette har gitt noe særlig sykdom her i Norge. Det er påvist flest av denne typen i høst. Men utbruddet er ennå ikke i gang. Det har vært en del rhinovirus blant folk. Det gjør oss forkjøla.

Kroppen er smart. Den kan huske et virus dersom du har vært syk med det. Du er beskyttet, eller har immunitet. Og immuniteten i folket i ferd med å bedre seg etter pandemien, ifølge legen.

Likevel må noen av oss regne med å få influensa. Rundt fem til ti prosent av oss årlig. Barn er spesielt utsatt, fordi de har mindre beskyttelse i kroppen. Gamle, syke og gravide skal også være på vakt. Også folk som jobber innen helse, har lett for å bli smittet.

Myndighetene anbefaler dem å ta vaksine mot influensa. Noen arbeidsplasser tilbyr folk vaksine. Du kan også få vaksine hos fastlegen.

– Det er ingenting i veien for å ta vaksinen, selv om du ikke er i risikogruppen, sier Paulsen.

Vaksinen er godt prøvd ut, og den gir lite bivirkning, forklarer hun.

Nylig ba FHI enda flere ta vaksine. Både mot influensa og korona. Færre tar vaksine mot influensa enn før. Og det bekymrer dem.

– Flere bør ta vaksine mot influensa og korona. Det er for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død, sier Trygve Ottersen i en pressemelding. Han er direktør for smittevern i FHI.

Men hvordan merker du forskjellen på de ulike virusene?

– Infeksjoner i luftveiene kan ha flere av de samme symptomene, sier Paulsen. Men typisk for influensa er at du blir syk en hel uke. For deretter å bruke en uke på å komme deg igjen, ifølge legen.

Typiske tegn er feber, vondt i muskler og hodepine. I tillegg kan du få rennende nese, sår hals og hoste. Noe som er typisk også for andre infeksjoner i luftveiene.

Du kan teste deg for koronavirus. Du kan også ved testing finne ut om du har influensa.

– De aller fleste blir friske av seg selv, sier Paulsen.

---

Fakta: Influensa

  • Flere virus kan gi deg influensa.
  • Influensa oppleves heftigere enn en vanlig forkjølelse.
  • Du blir gjerne syk en uke med influensa, sier FHI.

---