Norge

Har du hørt om «dropshipping»?

Handel på nett er populært. Men det er lurt å sjekke hvor du handler fra.

Forbrukerrådet og Miljø-direktoratet advarer. De ser at flere bruker «dropshipping». Tidligere har de advart mot utenlandske nettbutikker. Noen later som de er norske. Det skjer ofte før Black Friday.

Nå har fenomenet dropshipping overtatt. Det skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Slik forklarer de fenomenet: Du handler i en norsk nettbutikk. Butikken selger ofte varer som er populære på Instagram eller TikTok. Men butikken har ikke eget varelager.

Varen de selger, har blitt bestilt fra utlandet. Som for eksempel kinesiske Aliexpress. Varen blir sendt rett til deg. De som selger produktet, har aldri hatt det.

Den norske nettbutikken er bare et bindeledd.

Du kan få høye regninger for toll. Eller så kan produktet være dårligere enn forventet. Varene kan ha stoffer som er skadelige for helse og miljø.

Det er ikke sikkert du får svar hvis du vil klage. Som kunde, har du rettigheter. Du har angrerett. Eller du kan reklamere på et produktet du har kjøpt. I slike tilfeller kan det være vanskelig.

Dropshipping blir snakket om i sosiale medier og podkaster. Folk sier det er en enkel måte å tjene penger på.

– Det kan være lett å se seg blind på «lettjente» penger. Som selger er du ansvarlig for at varene du selger er som avtalt, sier Nora Wennberg Gløersen. Hun er jurist i Forbrukerrådet.

Miljø-direktoratet har sjekket produkter fra utenfor Europa. De viste at dropshipping er en versting. Mange hadde dårlige stoffer i seg.

---

Kort om saken

  • Dropshipping er en type handel på nett.
  • Selgeren sender en vare fra utlandet.
  • Forbrukerrådet advarer mot dette.

---