Norge

Bør vi tro på kjerringråd?

Det finnes mange råd mot sykdom der ute. Men hva fungerer?

Høsten og vinteren er høytid. Da herjer virusene med oss mennesker. Kroppen blir slapp, du hoster og nyser. Kanskje ender du under dyna i en hel uke.

«Du bør prøve ingefær» eller «svelge pepperkorn». Har du fått slike råd når du sier at halsen kiler eller formen er dårlig? Slike har navnet kjerringråd.

Miriam Wicklund vet mye om kjerringråd. Hun har jobbet med dem i over 40 år. Slik beskriver hun kjerringråd:

– Det er ofte råd som tilhører folkemedisinen. Eller råd som folk ved en tilfeldighet merker at virker, sier Wicklund til Klar Tale.

Så blir rådene delt med andre. Nå kan folk søke opp tipsene på internett. Men Wicklund startet før rådene var så lett tilgjengelige. Hun startet med kjerringråd på radio i 1983.

– Vi begynte med en time program én gang i måneden. Folk kunne ringe inn. Etter hvert ble det endret til programmer hver uke. Programmene gikk av og på i årevis.

Folk ringte og sendte brev, sier hun. Noen stilte spørsmål om råd. Andre hadde råd å gi.

– Ofte går kjerringråd i arv i familier. Har du først prøvd ett som virker, glemmer du det aldri.

En lege var med på programmet. Han kom med medisinske råd. Selv legen ble nysgjerrig på rådene, sier Wicklund.

Så fikk hun forespørsel om å skrive bok. Den første boken ble gitt ut i 1989. Men Wicklund ble kjent med flere og flere råd. Det hele har endt med ni bøker.

Ingefær er én av tingene som skal hjelpe for helsa.

– Mange sverger til ingefær. Både mot forkjølelse og kvalme.

Hvitløk er også populært. Folk bruker det blant annet for å forebygge sykdom. Slik som blant annet forkjølelse og influensa, sier Wicklund.

– Hvilket kjerringråd har du mest nytte av i hverdagen?

– Jeg har ofte brukt pepperkorn. Det brukes for å stanse en forkjølelse jeg kjenner er på vei. Rådet er å svelge 20 hele pepperkorn med vann. Det må gjøres straks du merker symptomene.

Hvis du først er blitt skikkelig forkjølet, bør du droppe pepper. Da bør du velge noe lindrende. Te av malt bukkehornkløver, for eksempel. Folk med magesår bør unngå hele rådet med pepperkorn.

Wicklund bruker kjerringråd for andre ting enn sykdom også. Rådene går også på praktiske ting du kan gjøre i hjemmet. Slik som å fjerne flekker.

– Prøv med potetmel på flekker fra kaffe eller rødvin. Strø potetmel over mens flekken er våt. Eller fukt med vann først. Vent en stund. Så skal du støvsuge potetmelet av.

Kjerringråd er råd som ikke er basert på vitenskap. Derfor kan noen være skeptiske til rådene.

– Jeg skjønner at leger ikke kan dele ut kjerringråd. Og er du skikkelig syk, så går du til legen. Rådene brukes på eget ansvar. De er ment for ufarlige småplager.

Wicklund har prøvd mange av rådene på seg selv. Hun har også fått mange tilbakemeldinger fra andre. Tipsene kan være nyttige, sier hun.

– Det har vært veldig givende å få høre at tipsene fungerte for noen. Det er grunnen til at jeg har holdt på med det så lenge.

Årets influensa ser ut til å la vente på seg.

– Det er vanskelig å si hvordan årets sesong blir, sa Trine Hessevik Paulsen nylig til Klar Tale. Hun er lege og jobber i Folkehelse-instituttet (FHI).

Flere ulike influensavirus kan gi deg influensa. FHI er særlig spent på ett av dem. Typen H3N2, influensatype A. Fordi det er lenge siden dette har gitt noe særlig sykdom her i Norge.