Norge

Uklart språk koster dyrt

Vi har lover og regler vi skal følge. Og vi har rettigheter. Men klarer folk å skjønne alt?

Uklart språk koster mye penger. Det koster samfunnet millioner av kroner. Det sier Åse Wetås i Språkrådet. Hun har vært med på podkasten Universitetsplassen. Der snakket de om klart språk i jussen.

Det skriver Universitetet i Oslo (UiO) i en pressemelding.

Kanskje har du slitt med å forstå et brev fra Nav? Eller lurt på hvordan du skal fylle ut et skjema? Språket kan ligne gamle tekster fra 1800-tallet, skriver UiO.

Da er du ikke alene.

– Det er ofte vanskelig å skrive enkelt og forståelig. Det er enklere å bruke gamle formuleringer. Derfor må vi trene på å skrive, sier Wetås.

Mange har rettigheter i samfunnet de ikke klarer å bruke. Årsaken er at de ikke forstår at de har rettigheten, sier Jon Christian Nordrum i podkasten. Han jobber ved UiO. Han leder Klarspråk-prosjektet.

Dette handler om demokrati og rettsstat også, sier han. Det juridiske fakultet skal satse på klarspråk. De har laget en avtale med departementet KMD. Klart juridisk språk skal være en del av fakultetet. Både i undervisning, forskning og formidling.

Elevene som er ferdige å studere juss skal kunne skrive klart og forståelig.

– Språket er hvordan vi snakker om juss på. Det er et problem hvis språket ikke er klart. Dette er riktig sted å starte.

Det juridiske fakultet er en del av UiO. Fakultetet er godt synlig blant jurister og i samfunnet. Det er viktig at fakultetet fremmer klarspråk, sier Nordrum.

Nordrum og flere skal forske på hva som er klart språk. De skal se på hvorfor folk ikke skriver i klarspråk. Og hva som må være på plass for at vi skal kunne skrive klart.