Norge

Dette bør vi spise mer av

Nordmenn spiser ikke nok av maten de burde, ifølge Helsedirektoratet. Men enkle grep kan gjøre maten din mer næringsrik.

Det norske kostholdet utvikler seg feil vei. Det sier Helsedirektoratet i en ny rapport.

Rådet fra direktoratet er blant annet å spise grove produkter fra korn hver dag. Vi bør spise til sammen 70 gram til 90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig. Men det er det mange som ikke gjør, ifølge rapporten.

Torunn Nordbø er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Hun sier grove kornprodukter kan bidra til bedre helse.

– Grovt brød inneholder mer næring enn fint. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lenger, og bidrar til et stabilt blodsukker-nivå. Det har også mange andre gevinster for helsa. Det sier Nordbø i en pressemelding.

Hun har tre råd for å spise mer næringsrikt:

  1. Bruk Brødskalaen: Velg brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».
  2. Lur inn litt grovt: Når du lager vafler, pannekaker og pizza kan du bytte ut deler eller hele andelen siktet mel med sammalt mel.
  3. Bytt til bygg: Prøv bygg som tilbehør til middag. Eller i stedet for ris i risengrynsgrøten.

Det er ikke bare grovt brød vi spiser for lite av. Dette sier rapporten fra Helsedirektoratet:

---

  • Vi spiser mindre frukt og bær.
  • Vi spiser mindre grønnsaker. De siste ti årene har vi spist 5 prosent mer, men året 2022 spiste vi mindre.
  • Vi spiser mindre kjøtt, men vi spiser fortsatt mer enn før korona-pandemien.
  • Vi spiser mindre fisk og sjømat. Slik har det vært de siste årene.
  • Vi spiser mindre korn og mel. Fra 1970 til 2000-tallet spiste vi mer og mer, men siden har det gått ned.
  • Vi spiser mindre sukker. Vi spiste 17 prosent mindre sukker fra 2012 til 2022.

---