Norge

Kan 2024 bli et bedre år for økonomien din enn 2023?

2023 er på flere måter et trist år. Blant annet fordi mange strever med å betale regningene sine. Statsminister Jonas Gahr Støre oppsummerer.

Krig i Ukraina. Krig på Gaza.

Norske barn gjør det dårligere på skolen.

Foreldre er bekymret for all tiden barna bruker på skjerm.

Mange av oss er også bekymret for at mat er blitt dyrere. Og at vi må betale mer for å låne de millionene vi skylder bankene.

Norge har for alvor fått merke et endret klima. Uværet Hans herjet i landet. 2023 ble varmere enn vi håpte.

Lista over dårlige nyheter i 2023 er ganske lang. Men Jonas Gahr Støre tok også med noen gode nyheter. Statsministeren holdt en pressekonferanse tirsdag.

Striden om vindturbiner på Fosen er delvis løst. Og selskapet Equinor har fått en avtale med Tyskland. De skal levere gass til tyskerne i inntil 15 år. Noe som skal hjelpe Tyskland bort fra kull som kilde til energi.

Men hvordan blir 2024?

Støre håper og tror at folk får bedre råd. Rentetoppen er nådd, sa han. Noe som vil si at lånene våre er på sitt dyreste nå og den nærmeste tiden framover.

Vi har fått dårligere råd i år.

– Det er en av de største utfordringene i Norge i dag, sa Støre.

Han nevnte flere ting som regjeringen har gjort. Og vil gjøre framover. Plass i barnehagen blir billigere fra august neste år. Regjeringen skal hjelpe enda flere i jobb. Flere personer i arbeid skal styrke velferden vil har i Norge.

Regjeringen skal bruke penger på en ansvarlig måte. Slik at varer og tjenester ikke blir enda dyrere. Folk skal få hjelp med strømregninga ut 2024. Staten skal bruke mer penger på flyruter i distriktene. Folk skal få mer i flere typer trygd. Også studenter skal få mer neste år. Samtidig må folk betale mer for et besøk hos legen.

– Vi er ved et vendepunkt, sa Støre. Målet hans er at folk skal få en bedre økonomi. Og mener at det er dit vi er på vei.

Samtidig sa han at vi lever i en usikker tid. 2023 har handlet om uro, utrygghet og krig. Og slike tider krever tøffe prioriteringer fra regjeringen. Det viser igjen på meningsmålinger, sa han.

Støre leder Arbeiderpartiet (Ap). De gjorde det dårlig i høstens valg. De har lenge gjort det dårlig på målinger.

– Demokratiet er brutalt, sa nestleder Tonje Brenna like etter valget. Ap måtte gi fra seg makta flere steder.