Norge

Nytt koronavirus på vei?

En ny variant av viruset kan gi økt smitte, sier FHI.

Det er mye sykdom i Norge nå. Mange får influensa og korona. Og en ny versjon av koronaviruset er på vei. Folkehelseinstituttet (FHI) vet ikke hvordan smitten vil bli fremover. De skriver i sin ukerapport at smitten er stabil eller økende. Men de er usikre på utviklingen fremover.

Hvorfor? Jo, på grunn av en ny korona-variant. Den heter JN.1, sier Karoline Bragstad til Klar Tale. Hun er seksjonsleder i FHI.

Hun sier at i land der denne varianten dominerer, øker smitten av korona. Hun tror denne virusvarianten også kan bli dominerende i Norge.

– Det er nok tidlig i januar at vi kan se hvilken effekt varianten får på smitten, sier Bragstad.

Hun understreker at JH.1 ikke ser ut til å gi mer alvorlig sykdom. Og heller ikke gjør at flere må på sykehus.

Virusvarianten JN.1 sprer seg nå i blant annet India, Kina, USA og Storbritannia, skriver kanalen BBC.

Bragstad forteller at Verdens helseorganisasjon (WHO) mener virusvarianten er en «variant av interesse». Siden den sprer seg hurtig i mange land. Og ser ut til å øke smitten. Det betyr at land skal følge ekstra med på denne varianten av koronaviruset. Samtidig skriver WHO at JN.1 ikke gir høyere risiko for alvorlig sykdom.

Hva betyr den nye varianten for Norge? Bragstad sier til Klar Tale at kanskje smitten vil vare lenger enn de først trodde. De med risiko for alvorlig sykdom bør derfor vaksinere seg, sier hun.