Norge

Nye endringer i arbeidsmiljøloven 1. januar

Stortinget har vedtatt nye endringer i arbeidsmiljøloven. De begynner å gjelde 1. januar 2024.

– Det er på høy tid, mener Parat. En av mange organisasjoner som taler arbeideres sak. De har lenge kjempet for endringer i arbeidsmiljøloven, ifølge en pressemelding i mars.

Og nå skjer det.

Først: Hva er arbeidsmiljøloven?

Loven skal sikre trygghet i arbeidslivet. Den skal sikre at folk behandles likt. I tillegg skal den bidra til et sunt miljø på jobb.

Stortinget vedtok endringer i loven og forskrifter. Det skjedde i vår. Nye regler gjelder fra 1. januar 2024.

Her er noen av dem:

Hvem er arbeidstaker?

Loven har blitt tydeligere her. Den sier klarere hva det vil si å være arbeidstaker. Altså alle vi som jobber for en bedrift eller i en annen virksomhet.

Du kan jobbe for noen, uten å være arbeidstaker. Du kan også være en oppdragstaker. Da er du din egen sjef, men gjør en jobb og får betalt for den. Du er ikke ansatt i bedriften.

Loven skal nå gjøre skillet klarere på når du er en arbeidstaker. Og hva som skal til for at du er en oppdragstaker.

Hvorfor er det viktig om du er ansatt eller ikke? Som ansatt har du mange rettigheter gjennom lover og regler.

Flere må ha verneombud

En jobb skal være trygg. Et verneombud er en person. Han eller hun er et bindeledd mellom arbeidsgiver og de som jobber. Sammen skal de sikre et trygt miljø.

Nå må flere arbeidsplasser ha verneombud. Til nå har bedrifter med under ti ansatte sluppet dette. De kunne i stedet inngå en avtale om en annen ordning. Nå blir grensa under fem ansatte.

Loven sier egentlig at alle virksomheter skal ha verneombud. Men at de med få ansatte kan ha en annen ordning istedenfor verneombud.

Større bedrifter skal ha et arbeidsmiljø-utvalg. Det gjelder nå for dem med flere enn 30 personer som jobber der. Før var grensa 50.

Du kan ha rett på en jobb

Et konsern er to eller flere selskaper. Konsernet har innflytelse over ett eller flere av selskapene. Av og til må selskaper kutte kostnader. Det skjer at folk må slutte i jobben, enten frivillig eller ufrivillig.

Fra 1. januar får arbeidstakere i konsern flere rettigheter. Jobber du i et selskap som må kutte kostnader og be folk slutte? Da kan du ha rett foran andre på en ny jobb i et av de andre selskapene. I dag gjelder denne rettigheten kun innen bedriften du jobber i.

Krav til språk

Jobber du innen bygg og anlegg? Der kommer det strengere krav til språk. Den enkelte skal forstå skriftlig informasjon som blir gitt, godt.

God forståelse av språk er viktig. Spesielt der det handler om helse og sikkerhet.

Vern mot seksuell trakassering

Du skal slippe trakassering på jobb. Fra 1. januar sier også loven at du skal vernes mot seksuell trakassering. Slik trakassering har ikke vært lov fram til nå. Men loven blir klarere.

Fast jobb

Mange jobber i midlertidige stillinger. I noen tilfeller over flere år. Fra 1. januar kan du raskere ha rett på fast jobb. Det er hvis du har jobbet midlertidig i tre år sammenhengende i en virksomhet. Uansett årsak til at jobben er midlertidig.

En lignende regel gjelder fra før. Men med krav om enten tre eller fire års midlertidighet – før du kan kreve fast jobb. Årsak til den midlertidige stillingen har hatt noe å si.

---

Hva er arbeidsmiljøloven?

  • Arbeidsmiljøloven skal sikre et trygt forhold mellom den som jobber og den som gir jobb.
  • Loven skal også sikre lik behandling i arbeidslivet.
  • Arbeidsmiljøloven begynte å gjelde 1. januar 2006.
  • Kilde: regjeringen.no

---