Norge

Få jobbhjelp på eget språk

Ikke alle arbeidstakere får det de har krav på. Som riktig utbetalt lønn. Her kan de få hjelp på eget språk.

Alle som jobber i Norge har krav på det samme. Men ikke alle vet hva de kan kreve. Eller hvordan ting fungerer når man jobber i Norge.

Særlig kan det være unge eller arbeidstakere fra andre land som ikke får det de har rett på. Det sier Kristin Velure Strøm. Hun jobber i Arbeidstilsynet.

– Enkelte arbeidsgivere kjenner ikke godt nok til reglene selv. Eller de prøver å lure seg unna, sier hun til Klar Tale.

Hun sier videre at det er flest seriøse norske arbeidsgivere. De gir sine arbeidstakere det de har rett på. Dessverre gjelder det ikke alle. Så tilsynet må passe på at reglene blir fulgt. De hjelper også med info om dine rettigheter på jobben på andre språk.

– Vi har laget en nettside for nye arbeidstakere. Den er tilgjengelig på 13 språk. Her finner du nettsida Know your rights.

Arbeidstilsynet hjelper arbeidstakere fra utlandet også på SUA. På disse service-sentrene samarbeider de med politiet og Skatteetaten. Du kan få praktisk hjelp, og informasjon om rettigheter. SUA finnes i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kirkenes. Eller du kan få hjelp på andre språk ved å ringe svartjenesten til Arbeidstilsynet.

Strøm sier at de får forskjellige spørsmål om rettigheter på SUA. Blant annet om manglende utbetaling av lønn, overtid og feriepenger.

– Deretter kommer spørsmål om arbeidsavtale, oppsigelse og arbeidstid, sier hun.

Hun sier det hender at enkelte ikke gir sine ansatte nok lønn, riktig opplæring eller riktig utstyr til å utføre jobben. Arbeidstilsynet kan sjekke norske arbeidsplasser. Og blant annet sjekke om de som jobber der, får lønna de har krav på.

– Vi undersøker særlig bransjer hvor det er minstelønn. For eksempel innen servering, bygg eller renhold, sier hun.

Hver fjerde arbeidsplass innen overnatting og servering betaler ikke minstelønn. Det har Arbeidstilsynet funnet under tilsyn av disse bedriftene de siste årene.

– Dette er uakseptabelt.

De har også funnet mange brudd på regler i utelivsbransjen.

Hun sier at de kan pålegge at riktig lønn blir utbetalt. De kan også gi bøter. Eller anmelde de mest alvorlige sakene til politiet.