Norge

Har du troen på egen økonomi?

Det har vært tøffe tider for folk økonomisk. Nå begynner folk å bli litt mer optimistiske.

Har du troen på egen økonomi? Nå går tallene i riktig retning. Det viser tall fra Finans Norge. Organisasjonen lager et barometer fire ganger i året. Barometeret måler nordmenn sine forventninger til økonomi.

I fjor så de fleste mørkt på egen økonomisk situasjon. Vi er fortsatt på et svakt nivå. Men det blir bedre.

– Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunktet. Folk har fått tilbake troen på egen økonomi for de neste 12 månedene, sier Kari Olrud Moen. Hun jobber i Finans Norge.

Samtidig har nok folk endret hvor mye penger de bruker. Mange vil vente med å bruke penger på store ting. Slik som ny bolig, oppussing, bil og båt.

Men det er forskjell på hvem som har mest tro på egen økonomi. De mest positive er de som tjener mye penger og har høy utdanning. De fleste av dem bor i Oslo og Akershus. Personene eier også boliger og har høye lån.

Rentene på lån har blitt dyre det siste året. Men nå tror folk at rentene ikke vil bli høyere. Det tyder undersøkelsen på.

For ganske kort tid siden var styrings-renta null. Det var nesten gratis å låne penger i banken. Siden den gang har renta endret seg 14 ganger. Les mer om renta her.

Folk vil ikke bruke mye penger på store ting. Men én ting skiller seg ut. Folk vil ut på reise. Mange har ønsket å reise etter korona-pandemien.

– Mange familier planlegger og bestiller sommerferie i disse dager, sier Kari Olrud Moen.

Det viser også tall fra reisebyrået TUI. Mange ønsker å få mye ut av pengene når de bestiller ferie. Men Moen advarer. Svak krone kan fort gjøre turen til utlandet dyr, sier hun. Folk bør kun reise på kreditt om de kan betale tilbake, sier hun.