Norge

Bør vi være bekymret for korona?

Amerikanerne får beskjed om å være forsiktige. Bør nordmenn være like bekymret?

«En guide til å håndtere korona denne sommeren». Slik lyder tittelen på en artikkel fra avisa New York Times 6. juni.

Der skriver de om at leger og forskere gjør seg klare for at folk blir smittet av korona. Årsaken er to nye varianter av viruset de har kalt KP.3 og KP.2.

Flere og flere amerikanere blir smittet av de nye variantene. Ifølge nettstedet Health.com sprer de seg raskt. De har hentet tallene sine fra Center for Disease Control and Prevention (CDC).

8. juni var 25 prosent av alle de som ble smittet av korona, smittet med varianten KP.3. Mens 22 prosent med KP.2. Koronaviruset endrer seg for å overleve. Det er derfor det kommer nye varianter.

Klar Tale har snakket med Folkehelseinstituttet (FHI) for å høre om dette er noe vi også bør tenke på.

– Jeg tror det er få som går rundt og tenker på korona nå. Det sier Preben Aavitsland. Han er fagdirektør for overvåking hos FHI.

FHI skriver på sine nettsider at det er svært få smittede for tiden. Akkurat hvor mange som er smittet, er vanskelig å vite. Folk trenger ikke å si fra lenger.

– De fleste som blir smittet nå, får ganske mild sykdom, forteller Aavitsland.

– Det kan ligne en vanlig forkjølelse. Noen merker det nesten ikke. Det skyldes at immunforsvaret nå kjenner igjen koronaviruset og bekjemper det raskt.

Om det blir mer smitte til sommeren, er Aavitsland usikker på.

Han sier det er generelt lite korona for tiden. Spesielt for Norge og andre europeiske land.

Det hjelper også at mange har tatt vaksinen og har vært smittet tidligere, ifølge Aavitsland.

Foreløpig er ikke de nye varianten kommet til Norge. Men ifølge Espen Rostrup Nakstad kommer den ene mest sannsynligvis til Norge. Nakstad er assisterende helsedirektør.

– Vi ser foreløpig ingen tegn til noen ny smittebølge. Vi må faktisk tilbake til sommeren 2021 for å se like lave innleggelses-tall for korona som vi ser nå. Det sa Nakstad til kanalen TV 2 for en måned siden.

På spørsmål om hva folk må gjøre, sier Aavitsland dette:

– Folk må bestemme selv hvor mye de vil anstrenge seg for å unngå korona.

Fagdirektøren sier det går som regel verst utover de eldste.

– De kan bli alvorlig syke av korona. Noen av dem vil nok prøve å unngå viruset. De bør prøve å holde seg unna mennesker som er forkjølet, sier han.

– De eldste vil også få tilbud om en ny vaksinedose til høsten.