Norge

Ny jobb? Dette skal stå i kontrakten

Nå skal du få kontrakt raskere. Og den skal gi deg mer informasjon.

Skal du bytte jobb etter 1. juli? Eller begynne i jobb for første gang, kanskje din første sommerjobb?

Det er nye krav til arbeidskontrakter. De nye reglene gjelder fra 1. juli. Du skal få kontrakten din raskt. Den må også inneholde mer info enn før.

EU vil at arbeidstakere skal ha forutsigbare vilkår på jobb. Du skal få mer informasjon om jobben din. Derfor får vi i Norge nå bedre rettigheter når det gjelder kontrakter.

Mange arbeidsplasser er ikke flinke nok til å følge reglene. Kontraktene inneholder ofte for lite informasjon. De forteller ikke godt nok om for eksempel arbeidstid, lønn og overtid. Det forteller Tonje Faanes til Klar Tale. Hun er seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

De nye reglene krever mer informasjon i kontrakten. Dessuten skal du få en skriftlig arbeidsavtale senest sju dager etter første arbeidsdag. Det er regelen hvis du blir ansatt i mer enn én måned. Tidligere var fristen én måned etter oppstart.

Er du i jobb fra før? Da er det ikke krav om en ny arbeidsavtale. Men du kan be om å få inn ny info i avtalen du har. Da har arbeidsgiver to måneder på å ordne dette.

Her er noe av informasjonen som må med i kontrakten fra 1. juli:

  • Informasjon om lønn, tillegg og godtgjørelser.
  • Informasjon om hvordan du sier opp jobben.
  • Informasjon om prøvetid hvis du er ansatt midlertidig.
  • Informasjon om endringer av vakter og overtid.

Dette er bare noen av de nye kravene. Les mer om alle kravene hos Arbeidstilsynet.

Opplever du at jobben din ikke følger de nye reglene? Da bør du si ifra.

– Arbeidstaker kan kreve at arbeidsgiver retter opp forholdet, sier Faanes.

Du kan også spørre Arbeidstilsynet om reglene. Arbeidstilsynet kan kreve at du får en skriftlig avtale som følger loven.