Norge

Nav har ikke fulgt opp barn godt nok

Helsetilsynet er bekymret for barn og unge i familier som trenger økonomisk sosialhjelp.

Helsetilsynet har lagt fram en ny rapport. Statsforvalterne har sett på hvordan Nav følger opp barn. Det gjelder barn i familier som får sosialhjelp av Nav. De fant brudd på loven ved 58 av 68 Nav-kontorer.

Helsetilsynet er bekymret for barn og unge i familier som trenger økonomisk sosialhjelp. Det sier Sjur Lehmann i en pressemelding. Han jobber i Helsetilsynet.

– Vi er bekymret for at de ikke får hjelpen de har behov for, sier Lehmann.

Nav tar ikke godt nok vare på barna i familiene, mener Helsetilsynet. Tilsynet stiller flere krav til Nav. De skal spørre barna om deres meninger i saker som handler om dem. Det skjer sjelden.

– Jeg tenker at enkelte kommune har mye de må følge opp, sier Nav-sjef Hans Christian Holte.

Han sier at Nav-kontorene ble sjekket for en stund siden. Det har skjedd mye positivt siden den tid, sier Holte.

Han sier også at ikke alle har fulgt barne-konvensjonen. Det er en avtale om barns rettigheter. Det gjelder også i Norge. Barn kan ha blitt fulgt opp uten at det har blitt dokumentert, sier Holte.

Helsetilsynets rapport er alvorlig, sier Inger Aasgard i en pressemelding. Hun jobber i Barneombudet. Det haster med å styrke barns rettigheter i Nav, sier Aasgard.

Røde Kors mener at funnene er sjokkerende. Det skriver organisasjonen i en pressemelding.

– Dette er alvorlige funn. Det stemmer dessverre med det familier vi er i kontakt med, forteller oss. Det sier Ingvill Alisøy-Gjerløw i Røde Kors.