Norge

Flere har blitt syke av flått de siste årene

Vet du hvilke sykdommer du kan få når en flått biter deg? Lyme borreliose er mest utbredt.

Flere har fått sykdommen Lyme borreliose. Du kan få sykdommen hvis du har blitt bitt av flått. 175 har meldt fra om sykdommen fra januar til juni i år. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI).

Det er 16 flere enn i samme periode i fjor. Hva er årsaken til at flere får Lyme borreliose? Det er vanskelig å si, sier Solveig Jore. Hun jobber ved FHI.

Temperatur og fuktighet har mye å si for flåtten. Hvor mye går folk på tur? Hvilke klær har de på seg?

– Flere har nok fått diagnosen fordi folk har mer kunnskap, sier Jore.

I tillegg har klima og miljø påvirket hvor mange flått som finnes. Lyme borreliose er den vanligste sykdommen du kan få fra flått. Men du skal være uheldig for å få den. Risikoen for infeksjon er på to prosent hvis du blir bitt.

– Og veldig mange av dem får ikke så mange symptomer.

Noen kan få symptomer som minner om influensa. Du kan også få en form for rødt utslett. Da bør du gå til legen, som vurderer om du trenger antibiotika.

Flått kan også bære TBE-viruset. Viruset kan gi alvorlig sykdom. Det finnes ingen behandling for sykdommen. Det er kun en vaksine som kan forebygge. Men flått med viruset er bare få steder i Norge.

Viruset har blitt funnet på Sørlandet. Det samme gjelder for vestkysten av Oslofjorden. Samt fra Vestby på østkysten av Oslofjorden til svenskegrensen.

113 personer fikk TBE-viruset i Norge i fjor. I 2016 var det 12 personer. De fleste som blir smittet, får ingen symptomer. Deres eget immunforsvar tar kampen mot infeksjonen.

– Alle som blir veldig syke, blir innlagt på sykehus. Det er lurt å ta vaksinen hvis du er mye langs kysten. Og hvis du er mye ute og ofte blir bitt.

«Ofte» vil si rundt et par bitt i året. Rådene for å ikke bli bitt, er enkle. Ikke gå på stier og i høyt gress. Dekk beina til med klær. Dra sokkene over buksebeina.

– Husk å sjekke kroppen nøye når du har vært ute på tur.

Har en flått bitt seg fast? Fjern den så fort som mulig. Følg med på kroppen.

– Litt utslett er vanlig. Men følg med hvis det blir større eller du får andre symptomer. Da er det lurt å oppsøke fastlegen, sier Jore.