Norge

Uføre har mistet bostøtte

Mange av de som mistet bostøtte fra i vår, er uføre.

Fra desember 2021 til og med mars i år fikk flere bostøtte. Det er en økonomisk hjelp til å betale for et hjem. Nå er satsene justert tilbake. Det betyr at grensa for inntekt før du får støtte, er satt opp. Derfor har 25 000 husstander fått nei til bostøtte fra april.

En del av dem som har mistet bostøtten, er uføre. Klar Tale har fått e-post fra en av dem det gjelder. Han har minstesats som ufør. Likevel har han nå for høy inntekt for å få bostøtte. Han hevder at det gjelder flere naboer med uføretrygd som bor i samme kommunale boligblokk.

Klar Tale har spurt Husbanken om dette. Det er de som betaler ut bostøtte.

Jorunn Rogne Tennfjord sier at mange opplevde å miste eller få lavere bostøtte på utbetalingen for mai.

– Dette gjaldt i særlig grad uføre- og alderspensjonister, bekrefter Rogne Tennfjord.

Hun sier at satsene for bostøtte blir bestemt av Stortinget.

Vi har kontaktet Kommunaldepartementet. Mener de det er riktig at folk med svak økonomi og uføretrygd ikke lenger får hjelp med boutgifter?

De midlertidige reglene gjorde at søkere med høyere inntekt i en periode kunne få bostøtte. Det sier statssekretær Nancy Porsanger Anti til Klar Tale. Bakgrunnen var høye priser på strøm.

– Nå er ikke strømprisene lenger like høye. Reglene ble derfor avviklet fra april i år. Det skriver Porsanger Anti i en e-post.

De som mistet bostøtten i april, hadde for høy inntekt for å få bostøtte etter vanlige satser, sier hun.

– Er inntektsgrensa for å få bostøtte for streng? Siden uføre på minstesats nå mister retten på bostøtte?

– Bostøtten er strengt behovsprøvd, sier Porsanger Anti. Hun sier regjeringen mener det er viktig med en god ordning for bostøtte.

Hun sier videre at de årlige grensene for hvor høye boutgifter du kan ha øker fra juli i år. Det ble regjeringen og SV enige om nylig.

– Søkere med høyere inntekter enn før kan få bostøtte. Over 70 000 husstander får mer bostøtte, og over 1000 nye husstander kommer inn i ordningen, sier Porsanger Anti.

Hun sier og at etterbetalinger av årets trygdeoppgjør ikke gir mindre bostøtte i juni. Og at satsene for bostøtte øker fra 1. juli.




Siste utgave

På forsiden nå