Norge

Nå koster potetene mer

Nå er potetene på butikken dyrere enn tidligere. Men det er ikke bøndene som tjener seg rike på potetene.

Flere vanlige matvarer har blitt dyrere den siste tiden. Nå kan norsk løk og poteter koste 30 til 40 kroner per kilo. Det skriver kanalen NRK.

Morten Tømte er fylkesleder for Bondelaget i Akershus. Han er også potetbonde. Tømte får 14 kroner per kilo for potetene, forteller han NRK. Men han fant poteter til over 40 kroner per kilo i den lokale matbutikken.

– Den norske forbrukeren er blitt tro mot den norske bonden. Da må ikke kjedene misbruke den lojaliteten, sier Tømte til kanalen.

Fra mai til juni ble poteter dyrere. Prisen steg med 12,6 prosent. Prisen steg med 28,7 prosent sammenlignet med juni fjor. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det har også vært færre poteter på lager i år. Årsaken er hvordan været har vært. Det har vært både flom og tørke. Det ble tomt for norsk potet i april i år. Tollen på poteter fra utlandet ble fjernet i mai.

Men nå er det mye norske poteter i butikkene. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Fra 1. september blir det endringer. Tollen på poteter fra utlandet blir dyrere. Tømte er positiv til den nye tollen.

– Tollen sikrer større inntekt til bonden, sier Tømte til NTB.

Men selskapet Bama er bekymret for endringene. Det sier Pia Gulbrandsen i Bama til NTB. De ønsker flere norske poteter. Men de er redd det fører til høyere priser på poteter.