Norge

Stadig flere unge ser vold på nett

Over halvparten av ungdommer mellom 13 og 18 år har sett voldelige bilder og filmer på nett. Det viser en undersøkelse fra Medietilsynet.

56 prosent sier at de har sett skremmende eller voldelige bilder på nett. Det gjelder personer mellom 13 og 18 år. 53 prosent har sett hatmeldinger én eller flere ganger. Det er flere enn i 2022.

– Det å se vold og slåssing kan være skadelig for barn og unge. Det sier Mari Velsand i Medietilsynet.

Tilsynet har samlet informasjon om barn og unges mediebruk siden 2006. De undersøker både blant barn og foreldre.

40 prosent har sett innhold om måter å bli svært tynn på. Her er det store forskjeller på gutter og jenter. 53 prosent av jentene har sett slikt innhold. Blant gutter er andelen 27 prosent.

27 prosent har sett innhold om selvskading. Her er det ingen tydelige forskjeller mellom gutter og jenter. Men det er flere mellom 13 og 14 år som har sett slikt innhold, enn blant 17- og 18-åringer.

Det er omtrent like mange som ser slikt innhold nå, som i 2022, ifølge Velsand. Det er likevel mange unge som utsettes for innhold som kan være skadelig for dem.

Fire av ti har fått stygge kommentarer på nett. 35 prosent har opplevd utestengning. 23 prosent svarer at de har blitt mobbet på nett. 27 prosent sier at de har opplevd trusler. 33 prosent har opplevd at noen har lagt ut bilder eller videoer av dem mot deres vilje.

Både utestengning og uønskede bilder er vanligere blant jenter enn gutter. Det er ikke store endringer fra 2022.

Over halvparten av de som har fått stygge kommentarer, svarer at de ikke bryr seg om det. To av ti sier at de blir lei seg. Det gjelder mange flere jenter enn gutter.

34 prosent svarer at de ikke gjorde noe da de fikk stygge kommentarer. 17 prosent blokkerte personen som la ut slike kommentarer. Eller slettet kommentaren.

Tenåringene har også fått spørsmål om nakenbilder. Nesten tre av ti har fått spørsmål om å dele nakenbilde av seg selv på nett. Nesten 60 prosent ble spurt av en ukjent. Ni prosent sier at de har delt et nakenbilde av seg selv det siste året. Av disse har 13 prosent delt bildet med en ukjent.

Plattformene for sosiale medier har et ansvar, sier Velsand. De skal redusere faren for at barn og unge ser skadelig innhold. Et nytt regelverk i EU skal hjelpe. Regelverket heter Digital Services Act (DSA).

Det er viktig at foreldre og skole lærer barn om nettvett fra ung alder, sier Velsand.

Medietilsynet har også en klar beskjed:

– Når vi vet hvor mye skadelig innhold barn og unge kan bli eksponert for på nett, bør aldersgrensen på 13 år overholdes.

Tilsynet mener også at det trengs bedre løsninger for å bekrefte alderen sin på sosiale medier.

Siste utgave

På forsiden nå