Norge

Nye regler gjør det enklere å få nytt yrke

Nye regler gjør det lettere å fullføre videregående opplæring. Det blir også enklere for voksne å bytte yrke.

Lover og regler blir ofte endret. Nå har opplæringsloven blitt endret. Loven sier noe om hva du har rett på som elev i norsk skole.

Det er snakk om flere endringer. De gjelder fra 1. august i år. Regjeringen sier de nye reglene kan få flere inn i arbeidslivet.

Det blir enklere for elever som ønsker å bytte linje. Eller for deg som er blitt voksen og ønsker å gjøre ferdig videregående utdanning. Nå har du nemlig rett til opplæring på videregående helt til du har fullført. Det gjelder og om du har strøket i fag eller avbryter undervegs. Før lovendringen hadde du bare rett til tre års opplæring.

Før kunne du også bare ombestemme deg én gang. Nå kan du velge videregående opplæring på nytt så mange ganger du vil frem til søknadsfristen det året du fyller 19 år.

NHO er positive til endringene. NHO er en organisasjon for arbeidsgivere. De sier at dette gjør at du kan fortsette helt til du har fagbrev, eller generell studiekompetanse. Det gir mulighet til å studere videre etterpå.

Anniken Hauglie er viseadministrerende direktør i NHO. Hun sier til Klar Tale at med flere som fullfører videregående, vil arbeidsgivere få bedre tilgang på godt utdannet arbeidskraft.

– Det er veldig bra siden det er mangel på arbeidskraft i Norge.

Mange av dem som jobber i dag, kan ønske å gå mer på skole, sier Hauglie. For eksempel hvis de ønsker å jobbe med noe annet, eller trenger å skifte jobb.

– Da er det viktig at de har rett til å ta et nytt fagbrev, selv om de har fagbrev eller generell studiekompetanse fra før.

Hauglie sier at blant dem som får støtte fra Nav, er det mange som ikke har fullført videregående skole.

– Samtidig har mange voksne ofte ulike forpliktelser. Det gjør at de ikke har tid eller råd til å være skoleelever. Da er det positivt at den nye loven åpner for flere måter å ta videregående opplæring på, sier hun.

Hun viser for eksempel til ordningen med fagbrev på jobb, eller opplæring basert på moduler. Det betyr at læreplanen i et fag er delt inn i moduler som kan tas uavhengig av hverandre.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun sier det blir mer fleksibelt for voksne.

– Det blir enklere å bygge videre på den kompetansen du har, fullføre noe du har startet på, eller få ny kompetanse på et område du ikke har fra før. Det er ekstra viktig fordi dagens arbeidsliv stiller større krav til ansattes kompetanse, sier Nordtun.