Norge

Kaffe er sunt - men bare hvis du velger riktig sort

Noen kopper kaffe hver dag kan være bra for helsa di.

Det er kommet nye kostråd. De sier hva du bør spise mer eller mindre av for helsa di. Du blir rådet å spise variert. Du bør også få i deg mye frukt og grønt og drikke vann.

Helsedirektoratet gir også råd om det å drikke kaffe. Svært mange nordmenn drikker kaffe hver dag.

De skriver at én til fire kopper filtrert kaffe kan være del av et sunt kosthold for voksne. Filtrert kaffe er den du lager i kaffetrakter eller kaffemaskin med filter, og pulverkaffe.

Du bør være mer forsiktig med ufiltrert kaffe. Det er kaffe laget i presskanne, kokekaffe og espresso.

Hvorfor kan kaffe være sunt? Jo, det å drikke én til fire kopper filtrert kaffe og te hver dag kan gi positive effekter for helsa til voksne. Dette skal heller ikke gi noen negative effekter for helsa, skriver de.

Negative helseeffekter fra kaffe kan blant annet komme fra fettstoffer i kaffen. Det er disse som ikke blir filtrert bort i ufiltrert kaffe. De øker LDL-kolesterolet. Et høyt LDL-kolesterol kan øke faren for hjerte- og karsykdommer, skriver Helsenorge.

Også organisasjonen LHL anbefaler filtrert kaffe. De viser til en norsk studie fra 2020. De som drikker ufiltrert kaffe, har høyere dødelighet enn de som velger den filtrerte kaffen. Det gjelder både fra hjerte- og karsykdom og annen sykdom.

Det var også lavere dødelighet blant de som drakk filtrert kaffe, enn de som ikke drakk kaffe i det hele tatt. Det viste også studien.

Kaffe inneholder koffein. Her er det anbefalt forskjellige grenser for barn og voksne. Voksne bør få i seg maks 400 milligram koffein per dag. For gravide og ammende går grensa ved 200 milligram.

En kopp med filterkaffe inneholder cirka 80 milligram koffein. Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Barn og unge bør få i seg maks 3 mg per kilo kroppsvekt per dag.


Siste utgave

På forsiden nå