Norge

– Vi må slutte å lete etter mer olje og gass

Norge har tjent seg søkkrikt på olje og gass. Nå krever flere en plan for hvordan vi skal slutte med det.

– Jeg må kunne se barna mine i øynene, sier Daniel Sollien til Klar Tale. Derfor tar 52-åringen kampen for klimaet – helt offentlig. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men Sollien jobber i Equinor. Selskapet har bidratt til å gjøre Norge rikt på funn av olje og gass.

Lite ante vi om hvilken rikdom som skjulte seg i havet utenfor Norge. Først på 1960-tallet startet det mange av oss vil kalle et eventyr. I tiårene som fulgte, har olje og gass pumpet milliardene inn i staten Norge. I dag har vi billige barnehager, omtrent gratis helsehjelp og gratis skole.

I oljebyen Stavanger raste aktivister mot Equinor sist uke. Oljemessen ONS gikk noe urolig for seg. Politiet pågrep to menn. De hadde klatret opp på Equinors tak med en banner der det sto «La olja ligge».

Verden er i krise. Lufta blir varmere, skogene brenner og ekstremvær herjer. Forskerne er stort sett enige. Vi mennesker må kutte utslipp av klimagasser kraftig. Hvis ikke, har vi en svært dyster framtid i vente alle sammen. Energi som olje, gass og kull bidrar til en stadig varmere klode.

For oljearbeider Sollien har det vært en lang prosess. Det å ta steget ut og offentlig si at nå er det nok.

– Vi bør allerede nå slutte å lete etter enda mer olje og gass, mener han. Hjemme har han tre døtre i tenårene som skal leve på denne jorda i mange tiår til. Samtidig er han glad i sin spennende jobb som geolog.

Han tror at arbeidsgiveren kan være en del av løsningen. Det finnes flere andre kilder til energi som er langt bedre for klimaet. Men de er altfor opptatt av olje og gass som «melkekua» si, mener han.

I flere tiår har olje og gass gitt oss store inntekter, som Norges politikere er blitt vant til. Oljen smører statens budsjett betydelig hvert år.

Bør Norge sette en dato der vi slutter med olje og gass? Sollien er ikke så opptatt av en bestemt dato, men ønsker en ordentlig plan for hvordan vi gradvis skal slutte. I nabolandet Danmark skrur de igjen oljekranen i 2050.

Miljøpartiet De Grønne foreslo nylig å sette grensa til år 2040. Innen den tid skal Norge gradvis ha sluttet med olje og gass. Sollien mener de har lagt en god plan. Han er selv medlem i partiet.

Jonas Gahr Støre er ikke like begeistret. I fjor avviste statsministeren at regjeringen vil lage en plan for å slutte med olje og gass litt etter litt. I stedet legger de mer planer for både olje, gass og havvind. Staten eier en stor del av Equinor, som lover å fortsette å produsere olje. Det skrev avisa E24 i forrige uke.

Verden trenger energi, både i form av gass og olje. Den trenger sikker og stabil forsyning. Dette er én av årsakene til at Equinor fortsetter å lete etter olje og gass, ifølge egne nettsider. Samtidig må det store endringer til, for å kunne tilby mer miljøvennlig energi, sier de. Dette krever penger, som olje og gass hjelper til med.