Verden

Hvem vant debatten mellom Trump og Harris?

Løgn, personlige angrep og latter. Det preget nattens debatt mellom Kamala Harris og Donald Trump.

Natt til onsdag møttes Donald Trump og Kamala Harris til debatt. Det var deres første møte og kanskje deres siste. Det er ikke planlagt flere debatter mellom Harris og Trump. ABC News hadde ansvar for debatten.

Trump er Republikanernes kandidat. Harris er Demokratene sin kandidat. 5. november skal amerikanerne til urnerne for å stemme på hvem de ønsker som president.

---

Hva er forskjellen på Republikanerne og Demokratene?

  • Republikanerne er konservative.
  • De vil at staten skal styre mindre. De ønsker lavere skatter, de vil ha flere rettigheter rundt våpen og de vil ha strengere regler for innvandring og abort.
  • Demokratene er liberale.
  • De ønsker at mer skal bli styrt av staten. De vil ha et sikkerhetsnett som skal hjelpe dem som trenger det (slik som Norge har Nav for eksempel). De har også mye fokus på at kvinner skal ha rett til å ta abort og flere tiltak mot klimaendringer.

---

Debatten var preget av alt fra personlige angrep til løgn, fra begge parter. Flere eksperter mener at Harris klarte å få Trump til å miste tråden. Enkelte ganger virker han veldig irritert over det Harris sa.

Harris sa blant annet at folk kjedet seg på folkemøtene til Trump og dro tidlig. Hun sa også at verdens ledere lo av ham. Trump sa derimot at Harris ikke har en egen politikk eller en plan.

– Det var en veldig god kveld for Kamala Harris og en mindre god kveld for Donald Trump. Det sier Civita-rådgiver Erik Løkke til nyhetsbyrået NTB.

Under NRKs nyhetsmorgen onsdag sa flere eksperter at Harris var bedre forberedt enn Trump. Harris fikk Trump til å snakke om tema som han helst burde unngått. For eksempel abort, som er en av hjertesakene til Harris.

Trump burde heller ha brukt mer tid på å snakke om økonomi, ifølge eksperter avisa New York Times har snakket med.

De siste dagene har det vært veldig jevnt mellom Trump og Harris. En måling viser at Harris har 47 prosent av folket, mens Trump har 44 prosent, ifølge FiveThirtyEight.

Hvordan målingene er etter nattens debatt, er usikkert. De får vi sikkert ikke se før over helga. Hvor mye har en slik debatt å si, er også usikkert.

Hillary Clinton vant også en debatt mot Donald Trump for åtte år siden. Hun endte med å tape valget.

– TV-debatter handler om hele inntrykket og om seerne synes du ser ut som en nasjonal leder. Det sier Hilmar Mjelde til NTB. Mjelde er professor ved Høgskulen på Vestlandet.

Han sier at Harris var selvsikker og avslappet. Mjelde sier også at dette var første gang han har sett at Trump har tapt en debatt så klart.

Rett etter at debatten var ferdig, publiserte artisten Taylor Swift et innlegg på Instagram. Der viste hun sin støtte til Harris. Dette var ikke noe sjokkerende nytt, da Swift har støttet andre demokrater. Likevel har Swift mange følgere som kan føre til flere stemmer til Harris.

Kilder: New York Times, NRK, FiveThirtyEight