Norge

Ikke spis sopp som ligner på den i hjemlandet

Noen giftige sopper i Norge ligner på spiselig sopp i utlandet. Er du vant til å plukke sopp i et annet land? Da bør du være ekstra forsiktig med hva du plukker her.

I år har mange blitt forgiftet av sopp. De har spist sopp som er farlig å få i seg. Flere er innlagt på sykehus.

– Allerede tidlig i september er flere pasienter innlagt på sykehus med soppforgiftning. Det er flere enn gjennomsnittet de siste 13 årene. Det sier Charlotte Rosenberg Ulstad til Aftenposten. Hun jobber i Giftinformasjonen.

Noen sopper er ekstra farlige å få i seg. Det gjelder for eksempel soppen spiss giftslørsopp. Det gjelder også noen av fluesoppene.

Den hvite fluesoppen i Norge ligner på spiselige sopp i andre land. Hvit flusopp er ikke spiselig. Den er nemlig dødelig.

Aftenposten har skrevet at hvit fluesopp ligner på en vanlig sopp i Asia. De skriver og at mange av de som er blitt alvorlig syke etter å ha spist giftig sopp, er fra et annet land.

Personer fra andre kulturer bør være ekstra forsiktige når de plukker sopp. Nettopp fordi matsopp i deres hjemland kan likne på giftsopper som vokser i Norge. Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Giftinformasjonen har en egen brosjyre om de farligste soppene. Brosjyren fins på 25 forskjellige språk.

Bilde av hvit fluesopp i en soppbok.

Soppen spiss giftslørsopp er svært farlig. Du kan bli alvorlig syk om du spiser den. Ved å få i seg en liten bit av soppen kan et giftstoff gi nyreskade. Symptomene kommer etter et par dager.

Bilde av spiss giftslørsopp.

Spiss giftslørsopp vokser ofte sammen med den spiselige soppen traktkantarell. Derfor må du være nøye når du plukker sopp. Du må passe på å unngå den giftige soppen. For disse soppene kan vokse tett sammen. Det ser du på bildet under.

Plukker du traktkantarell, må du plukke en og en sopp. Vær sikker på at du ikke får med andre, farlige sopp.

Bilde av spiss giftslørsopp og traktkantarell.

Andre svært gifite sopper i Norge er butt giftslørsopp og grønn fluesopp.

Vær alltid sikker på at du plukker spiselig sopp. Du kan bruke appen Digital soppkontroll for å sjekke artene du plukker.