Norge

Skal se på idrettspresidentens masteroppgave

TV 2 fant likheter med andre tekster i idrettspresidentens masteroppgave.

Det juridiske fakultet skal se nærmere på Zaineb Al-Samarais masteroppgave. Al-Samarai er idrettspresident. Fakultetet hører til Universitetet i Oslo (UiO). Al-Samarai leverte sin masteroppgave i rettsvitenskap ved UiO i 2012.

Kanalen TV 2 skrev først om masteroppgaven. Flere deler av teksten er lik andre tekster. Den skal ha fem prosent tekstlikhet med andre tekster. Likheten gjelder for en annen masteroppgave, Wikipedia-artikler og en kronikk.

---

Hva er tekstlikhet?

  • Tekstlikhet er ikke nødvendigvis juks.
  • Sensor må undersøke hva tekstlikheten består av. Det kan blant annet slå ut om du gjentar lovtekster eller siterer noen korrekt.
  • Juks er blant annet å presentere andres arbeid som sitt eget (plagiat). Det er også å bruke kilder uten ordentlige henvisninger til kilden.

Kilde: Norges arktiske universitet (UiT).

---

Det juridiske fakultet ved UiO skal se nærmere på masteroppgaven. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi kjenner saken kun gjennom medieoppslag. Vi vil foreta våre egne undersøkelser av den. Ut over det har jeg ingen kommentar på det nåværende tidspunkt.

Det sier dekan Ragnhild Hennum til NTB.

Idrettspresidenten sier selv at hun brukte mye tid på å henvise til andre tekster.

– Da jeg skrev masteroppgaven min for 12 år siden husker jeg at jeg brukte mye tid på å kildehenvise. TV 2 har nå opplyst meg at de har funnet tekstlikhet som utgjør i underkant av fem prosent av oppgaven min. Jeg forsøkte så godt jeg kunne å gjøre det som var riktig. Jeg synes det er leit om jeg ikke har lykkes med dette.

Det sier Al-Samarai til TV 2.