Norge

Været kan by på siste rest av sommer

Været de neste dagene vil by på alt fra en siste rest av sommer i sør til snøfall i fjellet i nord, ifølge meteorolog.

– Landet vil være todelt når det gjelder været fram mot helga. Det sier Eldbjørg Moxnes til nyhetsbyrået NTB. Hun er statsmeteorolog.

– Det blir gode temperaturer for sør og fare for snø for nord.

Moxnes sier Sør-Norge kan få siste rest av sommeren. Det kan bli opp mot 20 grader flere steder. Men dette vil endre seg inn mot helga.

– Da begynner det å komme inn gråvær og litt lavere temperaturer, sier hun.

Stort sett vil også Østlandet på opphold til helga. Det er kun fare for enkelte ettermiddagsbyger.

– Helga vil ha litt høyere temperaturer enn vanlig for september – med rundt 15 grader. Men deretter vil det for Sør-Norges del bli mer høstlig over helga, med mer skyer og fare for nedbør.

– Så alle som setter pris på å bade i sjøen når det fortsatt er litt varmere i lufta, bør benytte seg av muligheten de neste dagene.

Nord har lenge hatt et sommervær som søringene har vært misunnelig på. Men nå kommer det kaldere luft inn. Fra fredag og lørdag kan lavtrykk og kaldere luft fra nord føre til at det snør i høyden.

– Det blir en runde med nordvestlig vind og kald luft. Det kan bli litt mer vinterlig i høyden i Nord-Norge, så nå må de forberede seg på en omstilling, sier meteorologen.

– Det er lenge siden har hatt en skikkelig nordavind, men nå begynner det å gå mot høst og vinterlig og mer rufsete og kaldere vær. I Finnmark kan det bli både kraftige vindkast og høy vannstand.

I Sør-Norge blir det ikke snø på fjellet selv om temperaturene blir lavere.

Det at september har hatt høye temperaturer kan skyldes flere ting. Det kan være tilfeldige svingninger og et tegn på klimaendringer, ifølge meteorologen.

Moxnes sier at hvis vi ser på de siste årene, så vil vi se at sommeren forlenges. Dermed kan nesten halve september regnes som en del av sommeren.

– Men nå ser det altså ut til at sommertemperaturene tar slutt over hele landet, sier Moxnes.