Norge

– Som lego for voksne

Dinosaurene Zelda og Zara lå begravd i 74 millioner år. Nå settes de opp på Naturhistorisk museum i Oslo.

– Dette er kjempegøy! Det er som lego for voksne. Det sier Jørn Hurum til nyhetsbyrået NTB.

Han jobber ved Naturhistorisk museum i Oslo. Museet har skaffet seg to urgamle skjeletter. Skjelettene er fra andenebb-dinosaurene Zelda og Zara.

De er kjøpt inn av Sparebankstiftelsen DNB for nær 16 millioner kroner.

Museet har fra før en ekte hodeskalle av en triceratops. Men dette er de første komplette dinosaur-skjelettene i Norge. Utstillingen åpner allerede lørdag 21. september.

De urgamle fossilene holdes oppe ved hjelp av en spesiallagd stålkonstruksjon som er lagd i Italia. Foto: Thomas Fure / NTB

Hurum har god hjelp med å montere skjelettene i tide. Italienske eksperter og håndverkere fra flere land jobber sammen. De må være både forsiktige og nøyaktige med de gamle knoklene.

– Det koker litt her, men vi rekker det. Nå skal etter hvert småtingene på plass, og så er vi klare med saft og dinomuffins til barna på lørdag, sier Hurum.

Museet har allerede flere dinosaur-skjeletter. Men disse er ikke ekte.

Hurum synes det er gøy å endelig kunne vise fram et ekte dinosaur-skjelett i Norge.

– Hadde det vært et Munch-museum bare med falske plakater, så hadde det jo ikke vært noen folk der, sier han.

– Det samme gjelder et naturhistorisk museum. Unger i dag spør: Er det ekte eller er det fake? Nå får de det de ønsker seg. Og de får det til gagns. Ikke bare ett skjelett, men to, sier Hurum.

Zelda og Zara er av arten hypacrosaurus stebingeri. De to dinosaurene ble funnet sammen for rundt 20 år siden. De ble funnet i Montana i USA.

De lå begravd under jorden i 74 millioner år. Nå skal de stå side om side på museet på Tøyen. Publikum skal få lære om hvordan disse dinosaurene levde.

Hypacrosaurus kunne bli 7,5 meter lang. Artens navn betyr «nesten den høyeste øglen» Den fikk navnet fordi den var nesten like stor som tyrannosaurus rex. Zara er imidlertid 3,5 meter lang.