Norge

Tannregulering bør være gratis

Alle nordmenn skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester. Det sier Tannhelseutvalget.

Tannhelseutvalget har sett på tannhelsetjenesten i Norge. De leverte sin rapport til Jan Christian Vestre torsdag. Han er helseminister.

Rapporten inneholder 40 forslag. Utvalget mener at alle bør ha rett på nødvendig tannhelsehjelp.

Det vil gjøre at sykdom og skade i munnen gir rett til tannhelsetjenester. På lik linje med andre sykdommer i kroppen. Det sa Evy-Anni Evensen. Hun er leder i utvalget.

Utvalget har ikke definert hva som er nødvendig tannhelsehjelp enda. Det kommer senere, ifølge Evensen.

Det er også usikkert hva det vil koste å endre reglene for tannhelse. Utvalget tror det vil koste mellom 4,2 milliarder og 12,7 milliarder kroner.

Hos legen betaler du en egenandel. Slik bør det også være når du går til tannlegen, mener utvalget.

Barn og unge bør få tannregulering gratis. Men da må de også ha behov for regulering, mener utvalget.

Det er flest private tannleger som utfører tannregulering for barn og unge. Det vil utvalget ha slutt på. Den offentlige tannhelsetjenesten bør ha ansvaret for det, mener de.

Utvalget leverte totalt 40 forslag. Utvalget er helt enige i 34 av dem. Alle i utvalget er enige i at den offentlige tannhelsetjenesten bør styrkes. Men de er uenige om hvordan det skal gjøres.

Sosialistisk Venstreparti jubler over forslagene. Kirsti Bergstø leder partiet. Hun mener regjeringen nå har grunnlag for å endre tannhelsetjenesten.

– Brekker du et bein, tas regninga i fellesskap. Brekker du en tann, står du alene. Vi har norsk helsevesen for resten av kroppen, men amerikanske tilstander i munnen, sier Bergstø.

Partiet Rødt mener også at dette er en god mulighet til endring. Det sier Seher Aydar.

– Dette er ikke tiden for forsiktige tilpasninger. Det er tid for å våge å ha ambisjoner, sier hun.

Helseminister Jan Christian Vestre har ikke sagt for mye om forslagene enda. Han sa at han vil lese rapporten med stor interesse. Rapporten skal sendes ut på høring slik at folk kan si sin mening om den.