Norge

Slik reagerer de på statsbudsjettet

Studentene er ikke fornøyde med deres post i statsbudsjettet. Det er heller ikke organisasjoner som jobber med klima og miljø.

Regjeringen har kommet med sine forslag til statsbudsjettet for 2025. Flere har reagert på hvordan regjeringen skal bruke penger.

Studentene er ikke fornøyde. Regjeringen foreslår å øke studiestøtten med noen få tusenlapper. Det er ikke bra nok, sier Kaja Ingdal Hovdenak i en pressemelding. Hun er leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Dette statsbudsjettet er ikke slik statsministeren har lovet. Det gjør at studenter må bruke mer tid på jobb og mindre tid på studiene, sier Hovdenak.

Flyktninghjelpen mener regjeringen setter privilegerte nordmenn først. Årsaken er at regjeringen kun vil ta inn 200 kvoteflyktninger til neste år. Kvoteflyktninger er flyktninger fra FNs system. De kan ikke reise tilbake til hjemlandet sitt. De får heller ikke oppholdet i landet de er i. Derfor blir de overført til et tredjeland.

– Dette er usolidarisk av et av verdens aller rikeste land, sier Jan Egeland.

Han er leder for organisasjonen. Norge kan ikke gå foran i å svikte de med behov for ekstra beskyttelse, sier han. Røde Kors og Kirkens Nødhjelp reagerer også.

– Verdens fattigste er taperne i dette budsjettet. Regjeringen bruker mer penger, men ikke til verdens fattigste, sier Dagfinn Høybråten.

Han er leder i Kirkens Nødhjelp.

Flere har også reagert på punktene i budsjettet som handler om klima. Norge har sagt at vi skal kutte 55 prosent av egne utslipp innen 2030. Nå ligger vi bare an til å nå 26,4 prosent. Det viser statsbudsjettet, skriver avisa VG.

– Denne regjeringen er nok norgeshistoriens verste på klima, sier Sveinung Rotevatn.

Han er nestleder i partiet Venstre. Miljøpartiet De Grønne (MDG) reagerer også.

– Dette er en svart dag for klimaet. Regjeringens egne beregninger viser at Støre har gitt opp å nå klimamålene, sier Arild Hermstad.

Han leder MDG. Organisasjoner som jobber for miljøet er også skuffa.

– I fjor gikk vi ut og kalte budsjettforslaget for tidenes verste, men dette er enda verre. Regjeringen overlater jobben med å løse krisen til dem som kommer etter, sier Truls Gulowsen

Han er leder i Naturvernforbundet.