Norge

Brenna bekymret for at flere får penger fra Nav

Flere får arbeidsavklaringspenger. Det bekymrer arbeidsminister Tonje Brenna.

Flere får arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav. I slutten av september fikk 154 853 personer AAP. Det er 4,4 prosent av nordmenn mellom 18 år og 88 år. Det er 5 800 flere personer enn på samme tid i fjor. Samtidig har det gått litt ned de siste månedene. Det kan tyde på at ting begynner å stabilisere seg, ifølge Nav.

AAP er penger som folk kan få når de er syke eller skadd, og ikke kan jobbe som vanlig. Pengene skal være midlertidig til du kommer deg ut i jobb igjen.

– Vi har hatt høyt sykefravær det siste året, sier Hans Christian Holte i Nav.

Hvor mange som får AAP er avhengig av sykefraværet. Sykefraværet forteller oss noe om hvor mange som til enhver tid er syke. Noen starter rett på AAP uten å ha fått sykepenger.

Andre starter på AAP etter de har brukt opp retten til sykepenger. Siden sykefraværet har vært høyt, er det flere som har gått over på AAP. Denne gruppa er det blitt flere av etter pandemien.

Det er også flere som har diagnosen ADHD som får AAP. 850 flere personer med diagnosen har fått AAP i løpet av året. Flere mellom 40 år og 49 år med ADHD får AAP. Det er også flere kvinner enn tidligere. Årsaken kan være at flere kvinner får diagnosen i voksen alder, skriver Nav.

Samtidig er det flere som sluttet å få AAP i år enn på samme tid i fjor. Tonje Brenna er likevel bekymret for utviklingen. Hun er arbeidsminister.

– Det er bra at tallene stabiliserer seg, men jeg mener det må skje en tydeligere nedgang. Vi vet at det høye sykefraværet har mye å si for utviklingen av AAP-tallene, sier Brenna.

Det skriver nyhetsbyrået NTB. Brenna ønsker at vi får ned sykefraværet og får flere tilbake til arbeidslivet. Nye tall viser også at flere unge får AAP.