Norge

Søstrene fra Bærum er tiltalt for å ha deltatt i IS

Høsten 2013 reiste de begge fra hjemmet sitt i Bærum. Nå møter de i retten.

To søstre reiste fra Bærum til Syria. Der skal de ha deltatt i Den islamske stat (IS). IS er en terrororganisasjonen. Søstrene var 16 år og 19 år da de dro fra Norge. De har somalisk bakgrunn.

Åsne Seierstad har skrevet en bok om søstrene. Hun vant en pris for den. Nå er søstrene 26 år og 31 år gamle. Rettssaken starter tirsdag. De er tiltalt for å ha deltatt i IS i åtte år og seks år. Søstrene kom tilbake til Norge i mars i fjor. Da hadde de med seg til sammen tre barn.

---

Hva er kvinnene tiltalt for?

Kvinnene giftet seg med hver sin fremmedkriger. Mennene var med i kamper for IS. Kvinnene var viktige støttespillere for sine ektemenn.

De deltok på ulike måter i aktivitetene til IS, blant annet på kurs om sharia. Sharia er muslimske lover. Den eldste søsteren skal selv ha undervist kvinner og barn i engelsk.

Begge forsøkte å rekruttere personer i Norge til å reise til Syria. De prøvde blant annet å få kvinner til Syria for å gifte seg med IS-krigere.

Den eldste kvinnen skal ha samarbeidet med andre medlemmer av IS. Det skjedde i Al-Hol-leiren i Syria i 2021. Hun skal blant annet ha planlagt egen og andres flukt fra leiren.

Kilde: Nyhetsbyrået NTB.

---

Rettssaken skulle egentlig startet tirsdag 8. oktober. Men den ble utsatt. Årsaken er nye opplysninger. Advokat Geir Lippestad forsvarer den eldste søsteren. Det er nye opplysninger om hvorfor søstrene reiste til Syria. Det gjelder begge to, har Lippestad sagt til avisa Aftenposten.

– Nye opplysninger kan si noe om hva de reiste fra. Det kan være en annen årsak enn at de var radikaliserte, sa Lippestad.

Søstrene var i leiren Al-Hol fra 2019. Der bodde de med flere tusen andre kvinner som hadde vært gift med IS-krigere. De ble flyttet til Al-Roj senere. Flere kvinner har anklaget søstrene for å ha fungert som et slags moralpoliti i leiren. Det skrev NRK tidligere i år.

Den eldste kvinnen er uenig i påstanden, sier Lippestad til nyhetsbyrået NTB.