Norge

Dette sier en av søstrene til retten

Forsvarerne til de IS-tiltalte søstrene mener påtalemyndigheten har tatt ut tiltale for flere ting som ikke er straffbare.

To søstre reiste fra Bærum til Syria. Der skal de ha deltatt i Den islamske stat (IS). IS er en terrororganisasjon. Søstrene var 16 år og 19 år da de dro fra Norge. De har somalisk bakgrunn.

Denne uka startet rettssaken mot søstrene. Onsdag forklarte den eldste søsteren seg om det de er tiltalt for.

Forklarer seg for retten

Da hun begynte å forklare seg, virket hun veldig nervøs. Hun sa hun har vært redd for livet sitt.

– De siste ti årene har handlet om å overleve. Jeg angrer på mye, men jeg kan ikke gi opp nå, fortalte den eldste søsteren, ifølge NRK.

Søsteren nekter for å ha gjort noe galt. Hun kom tilbake til Norge for barna sin skyld.

Hun sa også at mediene hadde gjort det vanskelig for henne. Alle visste hvem hun var, både i Norge og i Syria.

Vanskelig å passe inn.

Hun sier at hun ble mer og mer religiøs som ungdom. Hun sier årsaken er at hun følte seg utenfor.

Søsteren sier at det var en video fra Islamnet som gjorde henne mer interessert.

– Jeg begynte min reise inn til Oslo hver fredag. Jeg lærte om islam og Islamnet. Jeg var ikke den eneste ungdommen, det var en religiøs oppblomstring på denne tiden, sa hun, ifølge VG.

Det endte med at hun møtte en kvinne som introduserte henne for Profetens Ummah. Det er en gruppe med sunnimuslimer i Norge.

– Det var hun som introduserte meg for ideen om å reise til Syria.

Hun sier at hun ble overtalt til å reise til Syria. Kvinnen skal ha sagt at de skulle dra dit for å hjelpe muslimer der.

---

Hva er søstrene tiltalt for?

  • Kvinnene giftet seg med hver sin fremmedkriger. Mennene var med i kamper for IS. Kvinnene var viktige støttespillere for sine ektemenn.
  • De deltok på ulike måter i aktivitetene til IS, blant annet på kurs om sharia. Sharia er muslimske lover. Den eldste søsteren skal selv ha undervist kvinner og barn i engelsk.
  • Begge forsøkte å rekruttere personer i Norge til å reise til Syria. De prøvde blant annet å få kvinner til Syria for å gifte seg med IS-krigere.
  • Den eldste kvinnen skal ha samarbeidet med andre medlemmer av IS. Det skjedde i Al-Hol-leiren i Syria i 2021. Hun skal blant annet ha planlagt egen og andres flukt fra leiren.

Kilde: Nyhetsbyrået NTB.

---