Årets viktigste måltid nærmer seg. Julemiddagen er julens store høydepunkt for mange.
Og det er sikkert ingen overraskelse at ribbe og pinnekjøtt er de store favorittene på julaften i år også. Halvparten av oss skal spise ribbe i år, ifølge en undersøkelse fra MatPrat. 40 prosent skal spise pinnekjøtt.
Annechen Bahr Bugge er matforsker ved instituttet SIFO. Hun har forsket på hva vi spiser i jula og hvorfor.
– De aller fleste feirer jul, og de aller fleste sier at de er glad i jula. Når vi spør folk hva som er viktigst i jula, så er det det å samle familie og venner. Og måltidene er en viktig del av det å samles, sier Bugge til Klar Tale.
Bugges undersøkelser viser at de aller fleste vil ha tradisjonell mat når det er jul. Det samme gjelder for julekaker. Og oppskriftene skal gjerne ha gått i arv. Det er jo stas å lage kaker slik som bestemor gjorde det.
Det er svært få som kan tenke seg å bytte ut de tradisjonelle rettene til julemiddagen. Helse og sunnhet er heller ikke viktig, ifølge Bugge. Det bekrefter også undersøkelsen fra MatPrat. Kostrådene må vike for kosen i jula.
– Når det gjelder middag, er det enten ribbe eller pinnekjøtt som gjelder. Mens noen velger lutefisk eller andre retter. De aller fleste spiser riskrem til dessert, sier Bugge.
Sju slag til jul
Ingen jul uten julekaker. Det er mye snakk om de sju slag i desember.
De sju kakene har en lang historie i Norge. Tallet sju kan ha ulike forklaringer.
Én er at det var status å ha mange ulike kaker før i tiden. Råvarer var dyre, og de færreste hadde vedkomfyr. Et stort kakebord var et tegn på velstand.
Andre mener tradisjonen med sju kaker kommer fra Sverige. En tredje forklaring, er at sju er et tall vi finner i eventyrene, sammen med tre, ni og tolv.
– Men det handler nok mest om at det skulle være mange kaker og mange forskjellige kaker i jula, sier Bugge.
– I Norge er vi også stolte over kakebordene våre. Da er det gjerne mange forskjellige kaker.
Baker vi fortsatt sju slag?
I dag er det få som baker alle de sju slagene. Men vi skal fortsatt ha de samme kakene som før, sier Bugge.
– Krumkake er trolig den eldste kaka vi har i Norge. Det er også den mest serverte og spiste kaka i jula, utenom pepperkaker.
Det er fascinerende, synes Bugge.
Dersom du ikke baker sju kaker, er du ikke alene. De fleste baker tre til fire sorter i dag, ifølge Bugge. Andre nøyer seg med å kjøpe kakene i butikken.
– Kakene har ikke endret seg noe særlig siden de først kom. Hvorfor har vi så vanskelig for å fornye kakene våre?
– Vanskelig? Vi vil ikke, sier Bugge.
– Folk er glad i jula. Maten og måltidene er nostalgi og minner. Vi vil ikke bytte ut tradisjonene våre.
Vi er er stolte over maten vår
Tvert imot har tradisjonell mat blitt mer populært de siste årene.
– Vi har sett en økning i interessen for tradisjonelle retter og gamle teknikker, sier Bugge.
På 1990-tallet prøvde vi oss på nye og moderne vrier på julematen. Det har vi nå sluttet med. Bugge gir flinke kokker, som Arne Brimi, noe av æren for det.
– Han snakker fram norsk mat på en måte vi ikke har sett før og vinner priser for maten sin. Samtidig har det blitt flere flinke kokker og bønder som også vinner priser. Vi har blitt mye mer stolte av og nysgjerrige på vår egen matkultur, sier Bugge.