Bekkelaget skole i Oslo er blitt dysleksivennlig skole. Der er det ekstra godt å være for elever som sliter med å lese og skrive.
Statsminister Erna Solberg besøkte skolen mandag. Hun snakket om hvordan hun takler sin egen dysleksi. Hun har det som kalles visuelt betinget dysleksi.
– Hodet mitt fungerer annerledes enn alle andre. Jeg skriver slik som jeg hører lyder. Da kan det bli feil. I 5. klasse skrev jeg «mor» som «moor». Nå har jeg lært meg å skrive det riktig, sa Solberg.
Nær hundre skoler i Norge er dysleksi-vennlig. Disse skolene er ekstra gode på å tilrettelegge for lesing og læring. De følger spesielt elever som trenger litt ekstra hjelp. Lærerne er gode på hva som virker best. De vet også hva slags hjelpemidler som finnes. Slik skal det bli lettere for elever med dysleksi å lære som alle andre.
– Vi som har dysleksi, lærer på litt forskjellig måte enn alle andre. Men vi har en grådig godt fungerende hjerne likevel, sa Solberg.
Hun fremhevet at noen av de smarteste menneskene i verden har eller har hatt dysleksi. Oppfinneren Albert Einstein var blant dem.
– Du er ikke dum om du har dysleksi, sa hun til elevene. Flere hundre elever var samlet i skolens gymsal under besøket.
Solberg skryter av skoler som Bekkelaget skole som er blitt dysleksi-vennlige. Slike skoler har ekstra kunnskap. Lærerne finner blant annet nye metoder å lære bort på når det er nødvendig.
Samtidig ber Solberg elevene om å stille krav til skolen.
– Trenger dere hjelp, så spør. Så får skolen også testet seg litt, sa statsministeren.
Solberg sa også at regjeringen skulle ønske at alle skoler i Norge var dysleksi-vennlige skoler.
Bekkelaget er den fjerde skolen i Oslo som blir dysleksivennlig. De fikk en plakett fra statsministeren som viser nettopp dette.
– Med dette har vi en ekstra satsing på lesing og læring. Vi tror at alle elevene vil få nytte av dette, sier rektor Anette Reme til Klar Tale.
Organisasjonen Dysleksi Norge har ansvaret for ordningen med dysleksi-vennlige skoler. De startet med dette i 2005.
– Da hadde vi kontakt med kun noen få skoler. De siste årene har det eksplodert. Nå nærmer det seg hundre skoler som er med, sier Caroline Solem til Klar Tale. Hun er general-sekretær i Dysleksi Norge.
Hun setter stor pris på at statsministeren engasjerer seg i dette. Solem har ellers håp om at læring om dysleksi skal mer inn i læreskolen.
– Før var det spesial-lærere som tok seg av elever med dysleksi. Vi ser at det er viktig for elevene å få hjelp tidlig. Da er det allmenn-lærereren som møter dem. Derfor bør også de vite mer om hva som er best for elever med dysleksi, sier Solem.
Du kan lese mer om dysleksivennlig skole i ukeavisen Klar Tale torsdag.
Her får du vite mer om dysleksivennlig skole.