Norge

Færre står uten jobb

Under 200.000 personer i Norge er arbeidsledige. Men tallet er fortsatt høyt.

Stadig færre er registrert som arbeidsledige. Det viser tall fra arbeids- og velferdsetaten Nav. I slutten av september var 197.915 personer arbeidsledige. Nav tar med helt ledige og delvis ledige. I tillegg er arbeidssøkere på tiltak tatt med.

Omtrent 7 prosent av alle som kan jobbe, er uten arbeid. Det er høyere ledighet enn normalt. Mange må slutte i jobbene på grunn av korona. I vår var antallet ledige over det dobbelte.

Noen av de ledige er permitterte. De er midlertidig uten arbeid.

– Arbeidsledigheten fortsetter å gå nedover også i september. Nok en gang skyldes det i hovedsak færre permitterte, sier Hans Christian Holte. Han er direktør i Nav.

Les også: Stadig flere får jobben tilbake – Therese er en av dem

Alle fylker har færre uten jobb.

Oslo har størst andel helt uten jobb. Nordland har den laveste andelen. Der er bare 2,6 prosent helt ledige. I Oslo gjelder det 4,9 prosent.

Flest helt ledige er det innen reiseliv og transport. Her er 8,3 prosent av arbeids-styrken helt ledige.

Henrik Asheim er for tiden arbeidsminister. Torbjørn Røe Isaksen er i permisjon.

Asheim er forsiktig optimist.

– Jeg er glad for at ledigheten fortsetter å gå ned i alle fylker. Og nesten i alle yrker. Samtidig er det ingen tvil om at tallet på ledige er høyt. Vi fortsetter derfor med nødvendige tiltak til arbeidstakere og næringslivet, sier han.

Arbeiderpartiet (Ap) er misfornøyd. Det er fortsatt for mange uten jobb.

– Det er fortsatt nesten dobbelt så mange registrert hos Nav som før krisen. Vi kan ikke tillate at ledigheten biter seg fast, sier Rigmor Aasrud i Ap.

Nå kan bedrifter søke om penger. Det gjelder dem som tok permitterte tilbake i jobb i sommer. Staten hjelper disse med å betale lønn. Arbeidsgivere kan søke på lonnstilskudd.no.

– Vi må gjøre det vi kan for at flere skal komme tilbake til jobbene sine, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding. Han er finansminister.

Les også denne saken: – Jobbmarkedet har blitt tøffere