Valg2023

Nå skal elevene stemme på skolene

Skolevalget er i gang. Det viser hva tenåringer ville stemt ved valget.

Snart er det valg i kommuner og fylker. Videregående skoler skal også ha valg. 4. og 5. september. er det skolevalg. Det viser hva tenåringer ville stemt ved valget.

Ungdomspartiene prøver å få unge til å stemme på deres parti. Mange bruker sosiale medier. Simen Velle har skapt engasjement på TikTok.

Velle leder Fpu. Det er ungdomspartiet til Frp. Han håper det kan hjelpe resultatene i skolevalget.

– Hvis du ønsker en lavere skatt. Hvis du ønsker å beholde mer av dine egne penger. Da stemmer du på oss, sier Velle i en TikTok-video.

Videoen er fra i sommer. Den har over 255.000 visninger og 21.000 likerklikk.

Nyhetsbyrået NTB har sett på ungdomspartiene sine brukere på TikTok. Hvem får mest engasjement? Velles private konto og Fpu sin konto er øverst på lista.

De har også de mest sette videoene.

– Denne valgkampen handler om økonomien til folk. Ungdommer har dårligere råd enn på lenge. De er åpne og ser etter andre løsninger, sier Velle.

Unge Høyre og leder Ola Svenneby kommer på andreplass. De har hatt suksess med klipp som handler om skolepolitikk. Det samme for videoer om gutter som sliter på skolen.

– Norsk skole har et gutteproblem, sier Svenneby i en video Unge Høyre har delt. Den har 131.000 visninger.

Klippet er fra en debatt mellom lederne av ungdomspartiene. Svenneby kritiserer venstresiden for å ikke ta tak i problemet. Debatter som handler om verdier slår godt an på TikTok, sier han.

Han tror de borgerlige partiene vil gjøre det bra i skolevalg. Fpu vil gjøre det særlig godt, tror han.

AUF er Arbeiderpartiet sitt ungdomsparti. De har klart flest medlemmer. Men de gjør det ikke like godt på TikTok. De har 733 følgere.

– Det har nok noe med algoritmene på TikTok å gjøre. Vi vet at de fremmer høyresiden mer enn venstresiden. Det har forskning vist, sier Astrid Hoem. Hun leder Auf.

– Tror du det påvirker skolevalget?

– Jeg er spent. Men jeg har en god følelse. Jeg tror AUF kan vinne for femte gang på rad, sier hun.

Ikke all valgkamp er på TikTok, sier hun. Hoem sier hun har møtt mange elever under besøk til skolene.