Sport

OL-heltene uten land

37 utøvere representerer ikke landet sitt i OL. De har måttet flykte. Nå skal de kjempe om gull i Paris.

Judo. Svømming. Padling. Badminton. Friidrett.

Årets Olympiske leker (OL) er i Paris. Norge stiller med medaljehåp som Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm. Også i håndball kan Norge ta medalje, tror avisa VG.

10.500 utøvere samler seg i Paris i Frankrike. De kommer fra 206 forskjellige land i verden.

Men ikke alle kan konkurrere for landet sitt.

37 utøvere stiller på OL-laget for flyktninger. De representerer de som er fordrevet fra land over hele verden. Laget for flyktninger ble dannet første gang i 2015.

Utøverne er fra 11 land og deltar i 12 forskjellige idretter. De vil vise at flyktninger er en berikelse for samfunnet. Det skriver Olympic Refugee Foundation på sine nettsider.

Saman Solani er padler. Hun har vært artistisk svømmer. I Iran må kvinner dekke til hele kroppen. Og de kan ikke konkurrere foran menn. Hun hadde gitt opp en internasjonal karriere innen idrett.

Etter et stevne i Spania i 2022 kan hun ikke dra hjem. I Spania delte hun bilder av seg selv i bikini på sosiale medier. Hun fikk advarsler om at det ikke var trygt å reise tilbake til Iran. Det skriver kanalen NRK.

Nå stiller hun i OL i en ny idrettsgren. Hun ønsker å bruke stemmen sin. Hun ønsker at andre kvinner skal fokusere på drømmene sine.

Bilde av Saman Soltani som padler. Foto: Javad Parsa / NTB

Alaa Maso er svømmer. Han måtte forlate Syria i 2015. To bomber landet på huset hans. De detonerte ikke. Han var bare 13 år gammel. Han hadde ikke noe valg da krigen ble verre. Det skriver World Aquatics. Sammen med broren forlot de konflikten i hjemlandet. Det ble en lang reise gjennom Europa. Flere ganger mistet de hverandre.

Maso bosatte seg i Tyskland. Der har han fortsatt med svømming. Maso tar også igjen det tapte av skolegangen sin. I 2020 deltok han i OL i Tokyo for OL-laget for flyktninger.

Dorsa Yavarivafa og moren hennes forlot Iran i 2018. Reisen endte til slutt i Storbritannia i 2019. Moren ville bytte religion. Og nasjonallaget i badminton ga henne ikke plass på laget. Uten å forklare hvorfor. Så de flyktet. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Yavarivafa har en beskjed til verdens 100 millioner flyktninger.

«Dere er ikke alene. Det gjør ikke noe hvor du kommer fra. Det gjør ikke noe hvor du bor. Drømmer blir til virkelighet», sier hun om å delta på OL-laget.

---

OL 2024 i Paris

  • OL i Paris er fra 26. juli til 11. august. Åpningsseremonien foregår på elven Seinen i Paris.
  • Cirka 100 utøvere deltar fra Norge.
  • Du kan se OL på Max og noe på TV Norge. All friidrett blir også sendt på NRK.

---